Ana SayfaGüncelÖzgürlükçü Demokrasi Davası: 8 aydır tutuklu olan gazetecilere tahliye yok

Özgürlükçü Demokrasi Davası: 8 aydır tutuklu olan gazetecilere tahliye yok

HABER MERKEZİ – Kapatılan Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin beşi tutuklu 14 çalışanının yargılandığı davanın ikinci duruşması görüldü. 8 aydır tutuklu bulunan beş gazetecinin tutukluluğunun devamına karar verildi.

Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin beşi tutuklu 14 çalışanının yargılandığı davanın ikinci duruşması, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Tutuklu yargılanan gazetenin Yazıişleri Müdürü İshak Yasul, İmtiyaz Sahibi İhsan Yaşar ve editörler Mehmet Ali Çelebi, Rayhan Hacıoğlu ile Hicran Urun duruşmada hazır bulundu.

Tutuksuz gazeteciler Ramazan Sola ve Pınar Tarlak’ın hazır bulunduğu duruşmayı Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) yöneticileri ve gazetecilerin yakınları izledi.

“Tek delil yaptığımız haberler”

Duruşmada söz alan Reyhan Hacıoğlu, “Bizim şahsımızda gazetecilik yargılanıyor. Hakikat savunuculuğunu yapan gazetecileriz. Bütün haberlerimizin kaynakları vardır, gerçeklere dayanır. 8 aydır tutuklu bulunuyoruz. Tek delil yaptığımız haberler” dedi.

Tutuklu gazeteci Hicran Urun da savcının kendisini “örgüt üyesi” şeklinde suçladığını hatırlatarak, “Buna yönelik delillerde Kürtçe şarkılar ve masa başında çalışırken çekilen bir fotoğraf. Bunların ‘örgüt üyeliği’ için delil olamayacağı çok açık. Her şey çok kolay terörize ediliyor. Bugün ‘soğan terörü’, ‘boşanma terörü’ gibi her şey terörize ediliyor. ‘Örgüt üyesi’ olmadığımızı siz bizden çok daha iyi biliyorsunuz” diye konuştu.

“8 aydır özgürlüğüm tutuklu”

Gazeteci Mehmet Ali Çelebi ise şunları dile getirdi:

“Bilirkişi raporunda görüldüğü gibi bana dair hiçbir şey söz konusu değil. Raporda günlük birkaç sohbet yer alıyor. Suç unsuru olarak adlandırılacak bir şey yok.

“Gazetecilik, basın ve ifade özgürlüğünün bu şekilde değerlendirilmesini bu coğrafya hak etmiyor. 8 aydır özgürlüğüm tutukludur. Hukuksuz bir şekilde tutuklu bulunuyoruz. Sansür ve oto sansürde bir şekilde vurgulanmak isteniyor. Özgürlükler ve demokrasi için gazetecilik yargılanmalarının durdurulmasını istiyorum.”

Tutuklu basın çalışanları İshak Yasul ve İshak Yaşar ile tutuksuz sanıklardan Ramazan Sola da beyanlarını dile getirdi. Ardından avukatlar savunmalarını yaptı.

Tahliye yok

Avukatların savunmasının ardından iddia makamı, adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağından beş gazetecinin de tutukluluk halinin devamını istedi.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, savcının talebini kabul ederek, tutuklu bulunan gazetecilerin tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Duruşma 21 Mart 2019’a ertelendi.

Dava hakkında

Özgürlükçü Demokrasi gazetesine 28 Mart 2018 tarihinde kayyum atanmış, 8 Temmuz 2018’de çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile de kapatılmıştı. Kayyum atandıktan sonra yapılan operasyon kapsamında gazetenin İmtiyaz Sahibi İhsan Yaşar ve Yazı İşleri Müdürü İshak Yasul’un da aralarında bulunduğu altı gazeteci tutuklanırken, 14 kişi hakkında dava açılmıştı.

12 Eylül 2018 tarihinde görülen davanın ilk duruşmasında gazete çalışanı Pınar Tarlak tahliye edilmişti.

İddianamede, 14 gazeteciye “örgüt üyesi olmak”, “örgüt propagandası yapmak”, “örgüt yayınlarını basmak ve yayınlamak” suçlamaları yöneltiliyor.

67 sayfalık iddianamenin 52 sayfası gazetenin Afrin’e yönelik operasyonun başladığı tarihten sonra sayfalarında yer verdiği haberlerden oluşuyor.

İddianamede gazetede editör, yazı işleri müdürü, imtiyaz sahibi, gazete dağıtımcısı, idari ve mali sorumlu olarak çalışmak da suçlama konusu. İddianamede haberler hakkında “sözde haber” ifadesi kullanılması da dikkat çekiyor.

Davada tutuklu olan gazetecilerin isimleri şöyle: İshak Yasul (Yazı İşleri Müdürü), Hicran Urun (Editör), Mehmet Ali Çelebi (Editör), Reyhan Hacıoğlu (Editör), İhsan Yaşar (İmtiyaz Sahibi).

Tutuksuz yargılanan gazete çalışanları ise şöyle: Pınar Tarlak, Davut Uçar, Ersin Çaksu, Fırat Benli, Günay Aksoy, Önder Elaldı, Mizgin Fendik, Ramazan Sola, Yılmaz Yıldız.

Previous post
Shakespeare'in son günlerini anlatan bir film: "All Is True"
Next post
Türkiye'nin ilk kadın fotoğrafçısı Yıldız Moran'ın eserleri sergileniyor: 'Bir Dağ Masalı'