Ana SayfaDünyaPentagon’dan Ankara’ya ‘Fırat’ın doğusu’ uyarısı

Pentagon’dan Ankara’ya ‘Fırat’ın doğusu’ uyarısı

HABER MERKEZİ – Pentagon’dan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fırat’ın doğusuna yönelik operasyon yapılacağı açıklamasına yanıt geldi. Sözcü Robertson, “Suriye’de tek taraflı bir askeri harekat kabul edilemez” dedi.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Fırat’ın doğusuna yani Demokratik Suriye Meclisi denetimindeki bölgelere operasyon düzenleneceğini duyurmasının ardından ABD’den Ankara’ya uyarı geldi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Suriye’nin kuzeyinde tek taraflı herhangi bir askeri harekatın ABD’nin Suriye’de IŞİD’e karşı savaşan askerlerini tehlikeye atacağı gerekçesiyle “endişe verici” ve “kabul edilemez” bulunduğunu açıkladı.

Pentagon Sözcüsü Sean Robertson yaptığı yazılı açıklamada, “Suriye’nin kuzeydoğusunda özellikle de ABD askerlerinin bulunduğu veya yakınlarında olduğu bölgelere yönelik herhangi bir tarafça yapılacak tek taraflı bir askeri harekat büyük bir endişe kaynağıdır” dedi ve ekledi:

“Bu tür adımları kabul edilemez olarak addederiz.”

Robertson ayrıca, “IŞİD’in bu kritik noktada yeniden nefes almasına izin vermemeliyiz ve veremeyiz. Yoksa koalisyon ortaklarımızla elde ettiğimiz önemli kazanımları tehlikeye atarız ve IŞİD’in yeniden canlanması ihtimali doğar” diye konuştu.

YPG: Operasyon IŞİD’in yararına olur

YPG’den de Türkiye’nin olası operasyonuna ilişkin gelen açıklamada, harekatın IŞİD’in yararına olacağı belirtildi.

BBC Türkçe’nin haberine göre YPG Sözcüsü Nuri Mahmud, “Türkiye’nin tehditleri güçlerimizin, bu kez Hajin kentinde, teröristlere karşı kazanımlar elde ettiği zamana rastlıyor” dedi.

Erdoğan’dan Fırat’ın doğusuna operasyon mesajı

Erdoğan, 12 Aralık Çarşamba günü yaptığı açıklamasında, Fırat Nehri’nin doğusuna yönelik bir operasyonun birkaç gün için başlayacağını duyurmuştu.

“Türk Savunma Sanayii Zirvesi”nde konuşan Erdoğan, hedeflerinin ABD askeri olmadığını da dile getirerek, “Kürt kardeşlerimizin arasında terörist olan varsa gereğini yaparız” diye konuşmuştu.


Erdoğan’dan Fırat’ın doğusuna operasyon mesajı: Birkaç güne başlayacağız


ABD ‘Çıkmıyoruz’ demişti

Beyaz Saray’da düzenlenen bir imza töreninde konuşan ABD Başkanı Donald Trump, IŞİD’le ilgili açıklamada bulunmuştu.

Trump, “IŞİD’e karşı çok büyük bir iş yaptık. Dünyanın o bölgesinde sayıları çok az kaldı ve önümüzdeki 30 gün içinde hiçbiri kalmayacak” demişti.

Trump’ın IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk da ABD’nin, ‘iç güvenlik güçleri’ kurulana kadar Suriye’den çekilmeyeceğini söylemişti.

McGurk, “Askeri hedef, IŞİD’in kalıcı yenilgisidir ve yıllar içinde bir şey öğrendiysek, onları fiziki olarak yenip öylece çekip gidemezsiniz. Kazanımların devamlılığını sağlamak adına iç güvenlik güçleri kurulmasından emin olmalısınız” demişti.