Ana SayfaGüncelRoboski Katliamı: 7 yıl geçti, kimse yargılanmadı

Roboski Katliamı: 7 yıl geçti, kimse yargılanmadı

HABER MERKEZİ – Roboski Katliamı’nın üzerinden yedi yıl geçti. Son olarak AİHM’in de Roboski dosyasına ilişkin başvuruyu ‘kabul edilemez’ bulmasıyla “cezasızlık politikası” sürmeye devam ediyor. Katliamda kardeşini kaybeden Veli Encu, “Biz failler yargılansın diyoruz tam tersi yaşanıyor. Bizler yargılanıyoruz” diyor.

28 Aralık 2011 tarihinde Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 19’u çocuk 34 sivilin yaşamını yitirdiği katliamın üzerinden 7 yıl geçti.

Katliamın ardından Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılsa da 1,5 yıl sonra görevsizlik kararı verilerek Genelkurmay Askeri Savcılığı’na gönderildi.

Askeri savcılık da dosya hakkında Ocak 2014’te takipsizlik kararı verdi. Avukatların itirazı ise reddedildi.

Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yapılan başvuru da reddedilince Roboskili aileler, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu.

Ancak AİHM de, aileler adına başvuru yapan avukatların eksik belgeleri geç göndermelerini gerekçe göstererek başvuruyu “kabul edilemez” buldu ve başvuruyu reddetti.

Hukuki süreci yakından takip eden avukatlardan Özlem Zıngıl, “Soruşturma kapsamında neredeyse hiçbir şey araştırılmadı. Dosya, ‘cezasızlık zırhı’ dediğimiz araştırılamayacak sınırlara takıldı. Roboski dosyası tipik bir cezasızlık politikası içinde yer alan dosyalardan biri” diyor ve ekliyor:

“AİHM’de de dosya kapatıldı, neticede kimse yargılanmadı.”

Katliamda kardeşi Serhat Encu’yu kaybeden Veli Encu de 2011 yılından beri soruşturma ve gözaltılara maruz kaldıklarını ifade ederek, “Biz failler yargılansın diyoruz tam tersi yaşanıyor. Bizler yargılanıyoruz” diyor.

Encu, Roboski Katliamı davasının sahipsiz bırakıldığını da belirterek “Bu davayı canlandırmak artık bir ölüyü canlandırmak kadar zor. Roboski sahipsizmiş, çok geç anladık. Bu dehşet verici suskunluktan ürküyoruz” diye ekliyor.

Hak savunucularına ve hukukçulara çağrı

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski milletvekili Ferhat Encu ise katliamın insanlık tarihine geçen bir kara leke olduğunu vurgulayarak, sorumluların yargılanmadığını ve aksine adalet mücadelesi veren ailelerin cezalandırıldığını söylüyor.

Encu, kardeşi ve birçok yakınını kaybettiği Roboski Katliamı dolayısıyla tutuklu bulunduğu cezaevinden kaleme aldığı mektubunda, “Katledilen Roboski hakikatini gün yüzüne çıkarmak için tüm hak savunucularını ve hukukçuları Roboski ile dayanışmaya çağırıyorum” ifadelerini kullanıyor.


Ferhat Encu’dan Roboski için dayanışma çağrısı


Diğer yandan Demokratik Toplum Kongresi (DTK), katliama ilişkin yazılı bir açıklama yaparak, üzerinden yedi yıl geçmiş olmasına rağmen, ‘katliam emrini veren ve uygulayanlar’ ile ilgili herhangi bir işlem yapılmadığı, açılan soruşturmaların üstü örtülerek faili meçhuller dosyasına yeni bir dosya daha dahil edildiği vurguluyor.

DTK, Roboski gibi katliam uygulamalarını halkların ve dünya kamuoyunun hafızasından silmenin asla mümkün olmayacağını da belirtiyor.

Roboski’de anma

Öte yandan Roboskili aileler, hayatını kaybeden yakınları için köyde bir anma etkinliği gerçekleştirdi.

Soğuk hava ve etkili olan kar yağışına rağmen düzenledikleri anma programı için sabah erken saatlerde güne başlayan Roboskili aileler, ellerinde yitirdikleri çocukları ve yakınlarının fotoğraflarıyla köy camisinde toplandı.

Kar yağışının etkisini azaltmasını bekleyen aileler, sonrasında yakınlarının mezarını ziyaret etti.

Anmaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda siyasetçi ile sivil toplum örgütü temsilcisi ve avukatlar katıldı.

Buldan: Roboski asla karanlıkta kalmayacak

Anmada konuşan Buldan, yedi yıl önce sadece 34 insanın değil, aynı zamanda Kürt halkı ve kendisine “insanım” diyen herkesin can verdiğini vurguladı.

Buldan, ailelerin adalet için verdikleri mücadele sırasında karşılaştıkları baskılara dair “Bu zulüm bile bu ülkede Kürt halkına dayatılan zorbalık sürecini gösteriyor” dedi.

“Roboski katliamının aydınlatılması ve katillerinin yargılanması talebi hiçbir zaman kabul edilmedi. Türkiye’nin demokrasi sınavı elbette ki Roboski’den geçecek. Bu ülkenin demokrasi, adalet ve barış arayışçıları elbette ki Roboski’yi es geçemezler.”

HDP Eş Genel Başkanı Buldan, yakınlarını yitiren Roboskili ailelerin siyasetçiler ve hukukçulara dönük eleştiriler konusunda ise şunları dile getirdi:

“Bu kasıtlı katliamın elbette ki sorumluları mutlaka hesap verecek. Ailelerimizin yaptığı eleştiriler başımız üzerine. Parti olarak varsa bir yetmezliğimiz ve eksikliğimiz bunu telafi etmek bizim sorumluluğumuzdur. Bizden kaynaklı yaşanmış her türlü eleştiri ve eksiklik karşısında özeleştiriyi bugün bu mezar başında ben veriyorum.”

Sözlerini “Sizin adalet arayışınız, bizim arayışımız olacak. Sizin adalet arayışınızı biz siyasiler olarak sonuna ulaştırmakla görevliyiz. Roboski’nin asla karanlıkta kalmayacağının sözünü veriyoruz” diye sürdüren Buldan, iktidara seslenerek Roboski’nin ‘adalet sınavı’ olacağını söyledi.


ÖHP: AİHM’in Roboski kararı tıpkı Cizre ve Sur kararları gibi politiktir

Roboski ve ulus devlet – Altan Sancar

Cevabını hepimizin bildiği soru! – Özgür Amed


Bu haberi Mezopotamya Ajansı, DW Türkçe ve arşivimizden yararlanarak derledik.

Previous post
‘Tarım yıkıma gidiyor’: Tahıl üretimi 4 milyon ton azalmış
Next post
Güven'in avukatı: 12 kilo kaybetti, CPT'nin sorumluluğu var