Ana SayfaGüncelRuhani ile görüşen Erdoğan: ABD’ye karşı İran’ın yanındayız

Ruhani ile görüşen Erdoğan: ABD’ye karşı İran’ın yanındayız

HABER MERKEZİ – Ankara’da İranlı mevkidaşı Ruhani ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin ambargo kararına karşı İran’ın yanında olduklarını söyledi. Ruhani ise Suriye gündemli bir sonraki görüşmenin Rusya’da olması konusunda mutabakat sağladıklarını belirterek, “Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması konusunda Türkiye ile hemfikiriz” diye konuştu.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine Ankara’ya geldi.

Erdoğan, Ruhani’yi Ankara’da resmi törenle karşıladı.

İkili daha sonra baş başa görüşmeye geçti.

1 saat 50 dakika süren görüşme sonrasında gerçekleştirilen heyetler arası görüşmenin ardından ikili, ortak düzenledikleri basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

“ABD’ye karşı İran’ın yanındayız”

Basın toplantısında ilk konuşan isim olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemizin ve bölgemizin istikrarını ve güvenliğini hedef alan hiçbir oluşuma müsamaha göstermedik, göstermeyeceğiz. Bu konuda İran’la işbirliğimizi artırarak sürdürmek ve karşılaştığımız ortak hedefleri bertaraf etmek noktasında irademiz tamdır” dedi.

Erdoğan, ABD’nin İran’a yaptırım kararını desteklemediğini bir kez daha vurgulayarak, “İran’a yönelik haksız bulduğumuz baskıların yoğunlaştığı bu dönemde, kardeş İran halkının yanında durmaya devam edeceğiz” diye belirtti.

Ruhani’den Suriye açıklaması

İran Cumhurbaşkanı Ruhani ise ‘ekonomi ve ticaret işbirliğinin gelişmesi için engellerin kaldırılması için önemli bir toplantı yaptıklarını’ söyledi.

Erdoğan’a ‘ABD’nin uyguladığı tek taraflı ambargolar karşısında kesin ve açık tutumları’ için teşekkür eden Ruhani, “İki ülkenin ticari ilişkilerinin önündeki engellerinin kaldırılması için görüştük. Problem olan bütün alanlarda onların giderilmesi için karar aldık. Bazı şirketlerin yaşadığı sorunlar vardı. İki taraf karar aldık, yardımcı olalım. Özel şirketler güvenerek çalışsın” diye konuştu.

Ruhani son olarak Suriye gündemli bir sonraki zirvenin Rusya’da olması konusunda mutabakata vardıklarını açıklayarak şu değerlendirmede bulundu:

“Suriye bizim için çok önemli. Suriye kaderinin sadece Suriye halkı tarafından belirlenmesi lazım. Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması konusunda Türkiye ile hemfikiriz. Barış ve istikrarın sağlanması için işbirliğini sürdüreceğiz.”

İran’a ambargo

Kasım ayının başında ABD’nin İran’a yönelik yaptırımları tümüyle geri döndü.

Son yaptırımlar İran’ın petrol ihracatı, deniz taşımacılığı ve bankacılık sektörlerini hedef alıyor.

Aralarında Türkiye’nin de olduğu 8 ülke ise geçici olarak yaptırımlardan muaf tutuluyor.


ABD’nin İran yaptırımları yeniden devrede