Ana SayfaDünyaSarı Yelekliler ‘isyana devam’ dedi: Kırıntı istemiyoruz

Sarı Yelekliler ‘isyana devam’ dedi: Kırıntı istemiyoruz

HABER MERKEZİ – Fransa’da ‘Sarı Yelekliler’in ülke genelinde haftalardır düzenlediği protesto gösterilerinin ardından hükümetin geri adım atmasına rağmen, protestocular eylemlerini sürdüreceklerini duyurdu. Gerçek bir değişim sağlanana kadar protestolara devam edeceklerini vurgulayan hareketin temsilcileri, “Fransızlar kırıntı değil, ekmeğin tamamını istiyor” dedi.

Fransa’da akaryakıt fiyatlarına yapılan zamlara karşı başlayan, zamanla iktidara karşı isyana dönüşen ‘Sarı Yelekliler’in eylemlerinin (Gilets Jaunes) ardından ardından hükümet geri adım atmak zorunda kalmıştı.

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, televizyondan yayınlanan konuşmasında, akaryakıta planlandığı gibi Ocak ayında zam yapılmayacağını, altı ay için askıya alındığını açıklamıştı.

Philippe, “Hiçbir verginin ulusun birliğinin tehlikeye girmesi için mazaret olmayacağını” da dile getirmişti.

Hükümetin bu adımı ‘Sarı Yeleklileri’ tatmin etmezken, protestocular eylemlerini sürdüreceklerini duyurdu.

‘Kırıntı istemiyoruz’

‘Sarı Yelekliler’ hareketinden Eric Drouet de BFMTV’ye yaptığı açıklamada, gerçek bir değişim sağlanana kadar protestolara devam edeceklerini vurguladı.

Ülkenin bazı bölgelerinde protesto gösterilerine devam edilirken, AFP’ye konuşan ‘Sarı Yelekliler’in bir temsilcisi “Fransızlar kırıntı değil, ekmeğin tamamını istiyor” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Bordeaux kentindeki gösterilere katılan aktivist bir kadın da hükümetin adımından “hiç de memnun olmadıklarını” dile getirdi.

Göstericiler adına konuşan bir diğer temsilci ise haysiyetli bir hayat sürdürebilmek için vergilerde kapsamlı bir şekilde indirim yapılmasını, emekli maaşları ile asgari ücretlerin artırılmasını talep etti.


Fransa’daki isyanın duvar yazıları


Bunun üzerine İçişleri Bakanlığı da yeni protestolar öncesinde emniyet güçlerine takviye yapılması kararı aldı.

Ne oluyor?

“İsyan etmek için sebebimiz var.” (Paris)

Fransa’da Ekim ayından bu yana örgütlenen ve 17 Kasım’da farklı merkezlerde yüz binlerce kişinin yollara çıkmasıyla eylemlerine başlayan ‘Sarı Yelekliler’ hareketi gündemdeki yerini koruyor.

Haftalardır devam eden protestolar Fransa’daki ‘küresel ısınma ile mücadele etmek’ adına akaryakıt zammına ve getirilen ek vergilere karşı başlasa da zamanla hükümetin diğer politikalarından ve hayat pahalılığından şikayet eden insanların da katılımıyla genişliyor.

Sosyal medya üzerinden paylaşılan çağrılarla düzenlenen protestolar, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve hükümete karşı daha geniş çaplı taleplerle isyana dönüşmüş durumda.

Protestocular her araçta bulunması zorunlu olan fosforlu sarı yelekleri giydikleri için ise “Sarı Yelekliler” olarak adlandırılıyor.

‘Tipik bir taban hareketi’ olduğu belirtilen ‘Sarı Yelekliler’ hareketinin lideri yok ve eylemleri herhangi bir siyasi parti veya sendika örgütlemiyor.

Diğer yandan 24 Kasım ve 1 Aralık tarihlerinde eylemlerin adresi başkent Paris’in meydan ve sokakları oldu. Reuters haber ajansına göre bu eylemler, Paris’te 1968’den beri görülen en büyük protestolar.

Marsilya’da düzenlenen protestolar sırasında polisin attığı gaz fişeğinin yüzüne isabet etmesi sonucu 80 yaşındaki Zineb Romdhane isimli kadın hayatını kaybetmesi ile birlikte eylemlerde ölenlerin sayısı dörde yükseldi.

Ülke genelinde süren eylemlerde bin civarında kişi yaralanırken, bunlardan iki yüz kadarı polis. Protestolar sırasında yaklaşık bin 500 kişi ise gözaltına alındı.


Bu haberde DW Türkçe’den de yararlanılmıştır.