Ana SayfaDünyaSarı Yelekliler yine sokaktaydı: “Ya ‘doğrudan demokrasi’ ya hiç”

Sarı Yelekliler yine sokaktaydı: “Ya ‘doğrudan demokrasi’ ya hiç”

HABER MERKEZİ – Fransa’da Sarı Yelekliler bir kez daha sokaklara indi. Cumhurbaşkanı Macron’un attığı adımları yeterli bulmayan eylemciler, Paris başta olmak üzere birçok kentte protesto gösterileri düzenledi, blokaj uyguladı.

Fransa’da akaryakıt fiyatlarına yapılan zamlara karşı başlayan, zamanla iktidara karşı isyana dönüşen ‘Sarı Yelekliler’in Cumartesi eylemlerinin beşincisi (‘Acte 5’) yapıldı.

Eylemciler, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un attığı adımlara rağmen eylemlerini ülke genelinde sürdürdü.

Başkent Paris’teki eylemlerin adresi ise Champs-Elysees Caddesi ile Opera Meydanı oldu.

BMFTV’ye konuşan eylemcilerin bir kısmı, ‘Sarı Yelekliler’ hareketinin devamı için bugünü bir ‘sınav’ olarak gördüklerini belirtti.

Bugünün öne çıkan talebi: Yurttaşlara referandum inisiyatifi

“Macron istifa” sloganları eşliğinde yürüyüş yapan ‘Sarı Yelekiler”in açtığı “Le RIC sinon rien” (Ya yurttaşlara referandum inisiyatifi ya hiç) pankartı da dikkat çekti.

Paris’te yaşayan akademisyen Alican Tayla da bugünkü eylemlerdeki pankartlara ve sloganlara en çok yansıyan talebin “Yurttaşlara referandum inisiyatifi” (RIC / Référendum d’initative citoyenne) olduğunu belirtti.

“Yani belli başlı konularda yurttaşların referandum talep etme hakkı. Doğrudan demokrasi. Sabahtan beri Fransa’da anaakım medya bu talebin gerçekçi olup olmadığını, gerçekleşirse nasıl somut koşullar olabileceğini tartışıyor. Bu bile Sarı Yelekliler açısından büyük başarı.”

Paris’teki eylemleri yerinden takip eden gazeteci-yazar Fehim Taştekin ise Macron’un ekonomi alanında bir dizi adım atmasını protestocular için yeterli olmadığını aktardı ve şu paylaşımda bulundu:

Yaklaşık 100 kişi gözaltında

Diğer yandan ufak çatışmaların yaşandığı Paris’te polisin yaklaşık 100 eylemciyi gözaltına aldığı bildirildi.

Özellikle Fransa’nın güney bölgesindeki şehirler arası yollar ve otoyollarda blokaj eylemlerinin yapıldığı da aktarıldı.

“Hep Birlikte”

Macron yine zenginlere dokunmamıştı

‘Acte 5’ öncesi konuşan Macron, hükümet karşıtı protestoları yatıştırma amacıyla mini bir önlem paketi açıklamış, ancak yine zenginlere dokunmamıştı.

Sarı Yelekliler’in çoğu Macron’un adımlarını “göz boyama” olarak değerlendirirken, eylemlere devam edileceğini söylemişti.


“Acte 5”e doğru: Macron yine zenginlere dokunmadı


Ne oluyor?

Fransa’da Ekim ayından bu yana örgütlenen ve 17 Kasım’da farklı merkezlerde yüz binlerce kişinin yollara çıkmasıyla eylemlerine başlayan ‘Sarı Yelekliler’ hareketi gündemdeki yerini koruyor.

Haftalardır devam eden protestolar Fransa’daki ‘küresel ısınma ile mücadele etmek’ adına akaryakıt zammına ve getirilen ek vergilere karşı başlasa da zamanla Macron ve hükümete karşı daha geniş çaplı taleplerle isyana dönüşmüş durumda.

Protestocular her araçta bulunması zorunlu olan fosforlu sarı yelekleri giydikleri için ise “Sarı Yelekliler” olarak adlandırılıyor.

‘Sarı Yelekliler’ hareketinin lideri yok ve eylemleri herhangi bir siyasi parti veya sendika örgütlemiyor.

Dört kişi yaşamını yitirdi, binlerce gözaltı var

Marsilya’da düzenlenen protestolar sırasında polisin attığı gaz fişeğinin yüzüne isabet etmesi sonucu 80 yaşındaki Zineb Romdhane isimli kadın hayatını kaybetmesi ile birlikte eylemlerde ölenlerin sayısı dörde yükselmişti.

Ülke genelinde süren eylemlerde bini aşkın kişi de yaralanmıştı. Protestolar sırasında yaklaşık 4 bin kişi ise gözaltına alınmıştı.


Karınca Dış Haberler



Önceki Haber
Erdoğan: CHP belediyecilikten anlamaz, İzmir'i de alacağız
Sonraki Haber
Leyla Güven 38 gündür açlık grevinde