Ana SayfaEkonomi“Sonuç ekonomiye bağlı; AKP’nin en düşük oy alacağı seçim olabilir”

“Sonuç ekonomiye bağlı; AKP’nin en düşük oy alacağı seçim olabilir”

HABER MERKEZİ – Yerel seçimlere üç ay kalırken, ekonomik tablo gündemdeki yerini koruyor. Uzmanlar, hükümetin de beklediği üzere ekonomik büyümede yaşanacak bir düşüşün sandığa AKP açısından olumsuz yansıyacağını, buradaki asıl sorunun bu yansımanın boyutunun ne kadar olacağı olduğunu söylüyor. Siyasal iktisatçı Güngen ekonomik büyümedeki küçülme tahminlerine işaret ederek “Ben bu seçimin AKP’nin girdiği seçimler içinde en düşük oyu alacağı seçim olabileceğini düşünüyorum” diye konuşurken, Metropoll Araştırma Şirketi sahibi Prof. Dr. Özer Sencar ise “İktidarın ekonomik sıkıntılara karşı alacağı tedbirler oydaki azalmanın da seviyesini belirleyecek” diyor.

Türkiye ekonomisindeki kötüye gidişat enflasyon ve ekonomik büyüme verilerinde iyice görünür hale gelirken, kağıt üzerindekiler günden güne sokağa daha da yansıyor.

Öyle ki, 31 Mart yerel seçimlerinde ekonomideki vaziyetin sandığa ne kadar yansıyacağı merak konusu. Birçok uzman, tüketicilerin ekonominin düzeleceğine ilişkin beklentilerinin seçimlerin belirleyicisi olacağı görüşünde.

DW Türkçe’den Aram Ekin Duran’ın haberine göre eski Hazine müsteşarlarından Dr. Mahfi Eğilmez’in 2014 yerel seçimleri sırasında kaleme aldığı bir yazıda ortaya koyduğu veriler, 16 yıllık AKP iktidarı döneminde ekonomik büyüme ile AKP’nin aldığı oy arasında doğru orantılı bir ilişki olduğunu gözler önüne seriyor. Bir başka deyişle, ekonomi güçlü büyüdükçe AKP’nin aldığı oylar artıyor, ekonomi kötüye gittiğinde ise AKP sandıkta küçülüyor.

Peki, ekonomiyi önümüzdeki üç ayda neler bekliyor, hükümetin seçime yönelik ekonomik tedbirleri ne denli işe yarayacak ve olumlu gidişatta olmayan bir ekonomik tablo sandığa ne kadar yansıyacak? Siyasal iktisat uzmanı Dr. Ali Rıza Güngen ve Metropoll Araştırma Şirketi sahibi Prof. Dr. Özer Sencar değerlendirdi.

“Tüketici güveni dibe vuruyor”

Dr. Ali Rıza Güngen, bu noktada toplumun ekonominin gidişatına dönük beklentilerini ortaya koyan tüketici güven endeksindeki son verilere işaret ederek, “Ben bu seçimin AKP’nin girdiği seçimler içinde en düşük oyu alacağı seçim olabileceğini düşünüyorum” diyor.


Tüketici güveni geriliyor


2008 krizinden sonraki en kötü seviyesinde yer alan tüketici güveninin ‘dibe vurduğunu’ belirten Güngen, “Bugün itibarıyla görünen tablo o ki, Türkiye ekonomisi 2018 4. çeyrekte ve 2019 1. çeyrekte küçülecek” diye konuşuyor.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bu gidişatı gördüğünü, vergi indirimleri ve çeşitli kampanyalarla ‘krizin etkilerini sokaktan uzak tutmaya çalıştığını’ söyleyen Güngen’e göre alınan önlemler ekonomide başka sorunlara yol açıyor, dolayısıyla ortada bir ikilem var:

“Bir yandan yüksek enflasyon bir yandan da düşük büyüme varken, atılan bu adımlar hükümetin krize karşı aslında net bir planı olmadığını gösteriyor. Yani kriz yönetimi konusunda da bir kriz var. 31 Mart seçimlerinin geride kalmasından hemen sonra çok ciddi bir kemer sıkma politikası yürürlüğe girebilir. Hatta çok konuşulan IMF anlaşması, 31 Mart sonrası hızla gündeme gelebilir.” 

‘Düşüş kaçınılmaz’

Metropoll Araştırma Şirketi sahibi Prof. Dr. Özer Sencar ise asgari ücretteki yüzde 26’lık artışa rağmen AKP’nin her halükarda 24 Haziran seçimlerinde aldığı oydan daha düşük bir oy alacağı görüşünde.

“Yerel seçim döneminde, çok büyük bir kriz ve sıkıntı olmasa bile, iktidar seçmenleri içerisinde farklı gerekçelerle rahatsızlığı olanlar bunu sandığa yansıtırlar ve böylelikle iktidar partisine bir uyarı göndermiş olurlar. Ancak bu kez, bu düşüşün ne kadar olacağı önem kazanıyor”

2007 genel seçimlerinde yüzde 46,6 olan AKP oyunun, 2009 yerel seçimlerinden yüzde 38,8’e düştüğüne dikkat çeken Sencar, aynı dönemde ekonomideki büyümenin de yüzde 6’dan –yüzde 4,5’a gerilediğini kaydediyor. Şu anda ekonomide yaşanan sıkıntılı durumun sandığa yansımasının kaçınılmaz olduğunu ifade eden Özer Sencar, şunları söylüyor:

“İktidarın ekonomik sıkıntılara karşı alacağı tedbirler oydaki azalmanın da seviyesini belirleyecek. AKP iktidarı şu anda ekonomik sıkıntıların etkilerini minimize edecek pek çok tedbir almaya çalışıyor. İktidar, vergi indirimleri, kredi ödemelerinde yeniden yapılandırma vs. gibi adımlarla seçim öncesinde kriz koşullarının vatandaşa ağır şekilde yansımasına engel olmaya çalışıyor. Bunun ne kadar başarılı olacağını 31 Mart akşamı göreceğiz.” 

Hükümet de büyümede düşüş bekliyor

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak

Uzmanların ekonomik tabloya ilişkin bu yorumları hükümetin 2019 öngörüleriyle de örtüşüyor.

Hükümetin açıkladığı Yeni Ekonomi Programı’na (YEP) göre önümüzdeki yılda büyümedeki hedef yüzde 3,3.

24 Haziran’daki genel seçimler öncesinde son açıklanan büyüme verisi ise yüzde 7,4’tü. Bu büyüme rakamı, 2018’in ilk üç ayını kapsıyordu.

Previous post
İlk kez: Antarktika’yı bir ucundan diğer ucuna tek başına geçti
Next post
İzmir’de HDP’ye dönük operasyon: En az yedi kişi gözaltında