Ana SayfaDünyaSoykırım yapabilecek ülkeler listesinde Türkiye 8’inci sırada

Soykırım yapabilecek ülkeler listesinde Türkiye 8’inci sırada

HABER MERKEZİ – Erken Uyarı Projesi ‘yüksek seviye soykırım yapabilecek ülkeler’ kategorisini açıkladı. Listede Demokratik Kongo ilk sırada yer alırken, Türkiye de 8’inci sırada.

ABD Holokost Anma Müzesi desteği ile devam eden Erken Uyarı Projesi, 2019 yılına girerken dünyada süren savaşları, savaşın sürdüğü ülkeleri ve geçmişlerini de baz alarak soykırım risk listesini güncellendi.

Listede Türkiye de ‘yüksek seviye soykırım yapabilecek ülkeler’ kategorisinde ilk 10 ülke arasında yer alıyor.

İlk sırada Demokratik Kongo var, Türkiye 8’inci sırada

Araştırma, gelecek yılda binden fazla insanı öldürmeyi hedeflediği belirlenen 30 ülke arasında yapıldı.

Buna göre yüzde 30.9 oranı ile Demokratik Kongo Cumhuriyeti ilk sırada, Türkiye ise 8’inci sırada yer alıyor.

Afganistan, Mısır, Güney Sudan, Pakistan, Yemen, Angola gibi ülkelerden sonra gelen Türkiye 2018-2019 verilerine göre yüzde 11,2 ile risk taşıyor. Suriye ise listenin 15’inci sırasında.

Erken Uyarı Projesi hakkında

Erken Uyarı Projesi, 2011 yılında başladı ve ABD-Holokost Anma Müzesi’ndeki Simon-Skjodt Soykırımın Önlenmesi Merkezi ve Dartmouth Koleji’ndeki Dickey Uluslararası Anlayış Merkezi’nin ortak bir girişimi.

Proje, en gelişmiş niteleyici metotları ve geniş çapta mevcut verileri kullanarak dünyadaki ülkelerde toplu vahşet riskini değerlendiriyor.

Ayrıca, ilgili ülkelerdeki son darbe girişimleri, otoriterlik düzeyleri, medeni haklar, siyasi cinayetler ve etnik kutuplaşma hakkında veriler toplanıyor.

Projeyi yürütenler, “Soykırım ve kitlesel vahşiler üzerinde çalışırken, asla kendiliğinden olmadıklarını öğrendik. Her zaman bir dizi erken uyarı işareti ile gelirler. Bu işaretler tespit edilirse ve onlara yönelik önleyici stratejiler geliştirilirse, pek çok hayatı kurtarabiliriz” diyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
1944’ten bugüne: Le Monde'dan en iyi 100 film listesi
Sonraki Haber
'Halk Arenası'na RTÜK'ten yasadaki en yüksek yaptırım