Ana SayfaÇalışma YaşamıTARİŞ işçilerinin eylemi 49. gününde: Direniş mevzimizi bırakmayacağız

TARİŞ işçilerinin eylemi 49. gününde: Direniş mevzimizi bırakmayacağız

HABER MERKEZİ – Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’ndeki TARİŞ fabrikasındaki işlerinden çıkarıldıkları için 49 gündür eylem yapan işçilerden Cem Güdücü, “Bu toplum eninde sonunda ekonomik kriz nedeniyle patlayacak. Herkes sokaklara çıkıp hak ve hukuk arayışına girecek” dedi.

İzmir’in Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan TARİŞ fabrikasında, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Gıda-İş Sendikası’na üye olan yedi işçi 6 Kasım’da işten çıkarılmıştı.

İşten çıkarmaların devam edeceğinin belirtilmesi üzerine işçilerin Gıda-İş Sendikası temsilcileri ve işten çıkarılan yedi işçi öncülüğünde fabrika önünde başlattıkları eylem bugün 49. gününde.

İşçilerden Cem Güdücü, eylemlerinde ilk günkü gibi kararlı olduklarını belirterek işverenle yapılan tüm görüşmelerin sonuçsuz kaldığını söyledi.

‘İşçiler sendikaya üye olsun’

MA’dan Ruken Demir ve Ayşe Sürme’ye konuşan Güdücü, “İşveren bütün görüşmelere kapalı ve sendikayı içeri koymamak adına elinden gelen her şey yapıyor. Benim babam içeride yönetici ve TARİŞ babamı dahi bu kuruma almadı. Bizim çıkış kartlarımızın arkasında babamın imzasını kullanmışlar” dedi.

İşverenlerin de sonunda pes edeceğini belirten Güdücü, “2019 yılı bizim açımızdan ve işçi yılı açısından inşallah iyi olur. Bütün işçiler çalıştıkları iş yerlerinde sendikaya üye olsun. Mücadeleyi kazanıp işimize döneceğimiz bir yıla gireceğimizi düşünüyorum. Haklı bir mücadele için buradayız” diye konuştu.

‘Herkes sokaklarda hak arayışına girecek’

Türkiye’nin her yerinde işçi eylemleri olduğunu ve sayının giderek arttığını kaydeden Güdücü, bunu şöyle açıkladı:

“İnsanların alım güçleri düşük ve ülkede enflasyon her geçen gün artıyor. Bu toplum eninde sonunda ekonomik kriz nedeniyle patlayacak. Herkes sokaklara çıkıp hak ve hukuk arayışına girecek. İşçi sınıfı ne zaman ekonominin gerisinde kalırsa o zaman daha sıkı mücadeleye başlayacak.”

‘TARİŞ direniş mevzimiz’

7 yıldır kimyager olarak fabrikada çalıştıktan sonra işten çıkarılan Murat Yılmaz da işçi sınıfı mücadelesinin bir parçası olduklarını belirterek şunları söyledi:

“1980 öncesinde de TARİŞ direnişi vardı ve kazanıldı. Eylem yaptığımız alan bizim direniş mevzimizdir. Yeni yılda da mevziimi bırakmayıp direneceğiz. Bütün halkımızın dayanışmaya davet ediyor, bu dayanışma ruhu ile zaferi kazanacağımızı belirtmek isterim.”

‘Kriz içinde çıkılmayacak bir durumda’

DİSK Gıda-İş Ege Bölge Temsilcisi Mashar Uzbek ise AKP hükümetinin “Kriz yok” söylemlerine dikkat çekerek ‘krizin açık bir şekilde var olduğunu’ ifade etti.

Uzbek, ‘krizin içinden çıkılamaz bir halde geldiğini’ vurgulayarak bunun faturasını kendilerinin ödemeyeceğini dile getirdi.

İşçi ve emekçilerin alan mücadelesi ve grevlerinin çoğaldığına dikkat çeken Uzbek sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Birçok sendikanın sendikal hakkı tanınmıyor. Anayasanın 51. maddesi bugün Türkiye’de uygulanmıyor. Daha çok işçinin işten atıldığı, daha çok işçinin isten atılmaya devam edeceği ve sendikal işçilerin işçi hakları kabul edilmediği ya da daha önce sendikalaşmış toplu sözleşme yapmış işyerlerinin birçok iş yerinde de işçilerin emekçilerin kabul edilmeyeceği bir dönemden geçiyoruz. O yüzden işçi emekçiler kendi haklarına sahip çıkmak için talepleri doğrultusunda mücadele etmeye devam edecektir. İnsanca yaşa, insanca ücret istiyoruz. Bugün krizin yükü işçi ve emekçilere yüklenmek isteniyor. Bu krizi biz yaratmadık biz ödemeyeceğiz elimizden ne geliyorsa yapmaya devam edeceğiz.”