Ana SayfaGüncelTemelli’den CHP’ye İstanbul için ‘ortak aday’ mesajı

Temelli’den CHP’ye İstanbul için ‘ortak aday’ mesajı

HABER MERKEZİ – HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli yerel seçimlerde ittifak kuracaklarını belirterek, önemli mesajlar verdi. İstanbul için CHP’ye seslenen Temelli, ortak hassasiyetlerin önemine dikkat çekerek, “CHP’nin adayı üzerinde İstanbullular ortaklaşmışsa HDP de orada ortaklaşır” dedi.

Mart 2019’da yapılacak yerel seçimler yaklaşırken ‘güç birliği’ mesajı veren Halkların Demokratik Partisi’nden ‘ittifak’ konusuna dair yeni açıklamalar geldi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Yasin Kobulan’a konuşan Temelli, kendi yerel yönetim anlayışlarını yerelde var edecek ve inşa edebilecek adaylarla yol yürüyeceklerini belirterek, çoklu yöntem uygulayacaklarını söyledi.

Temeli bu ‘yöntem’i ise “hem yerelde halkımız ve örgütümüzün görüşleri, hem de yereldeki demokrasi güçlerinin, diğer siyasi görüşlere sahip olan yapıların öneri ve görüşlerini almak ve bunu olabildiğince en etkin şekilde ortaklaştırmak” sözleriyle ifade etti.

“İstisnai yereller olacak”

“İnce eleyip, sık dokuyarak halkımızın rehberliğinde bu adayları belirleyeceğiz” diyen HDP Eş Genel Başkanı, “Tabi ki istisnai durumlar olacak. Bu konuda da ilkelerimizi koruyarak, belli bir esnekliği gözetiyoruz” diye ekledi.

Birçok yerde kendi adaylarıyla seçime gireceklerini ifade eden Temelli ‘esneklik’ konusunu ise şöyle açıkladı:

“Belli bir yerelde, oradaki yerelin bütünün temsiliyetini sağlayabilecek, demokrasi güçlerinin, emekçilerin, kadınların, gençlerin üzerinde ortaklaştığı bir aday varsa, bu aday HDP’li değil diye sırtımızı dönmeyeceğiz. O aday üzerinde de demokrasi güçleri ortaklaşıyorsa bizde buna en güçlü katkıyı sunacağız. Bu konuda biz de ortaklaşacağız. Böyle istisnai yereller olacak.”

“Demokrasi hamlesi” vurgusu

Temelli, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile bir görüşmeleri olup olmadığı sorusuna ise “Olmadı” yanıtını verdi.

CHP’nin diğer partilerle görüştüğünü, bunun önemli olduğunu, ancak henüz kendileriyle bir görüşme gerçekleştirmediğini ifade eden Temelli, muhalefete seslendi.

“Bazı il veya ilçelerde bir tek parti iktidarı geriletebilir. Biz Kürt illerinde bunu yapacağız. Ama bazı yerlerde bu partiler gerekirse yan yana gelmelidir. Ama bu yan yana gelişin zemini halk olmalıdır, toplum olmalıdır, belediye başkanlığı hesabı olmamalıdır. Çünkü o hesap Cumhur İttifakı’na yakışır. Biz doğal ittifakları, halkın, toplumun, yerel dinamiklerin taleplerini gözetiriz. Muhalefet bu hamleyi yapmalıdır ama bu hamle belediye başkanlığı hesaplarına dönüştürülmemelidir. Bu hamle demokrasi hamlesi olmalıdır.”

CHP’ye İstanbul mesajı

Temelli, İstanbul ve Ankara gibi yerlerde partisinin CHP’nin adayına destek verip vermeyeceğine dair de önemli mesajlar verdi.

Binali Yıldırım’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olmak istediğini söyleyen Temelli, “Ama olamayacak. Burada kendisine kötü haberi vereyim” diyerek şöyle devam etti:

“İstanbul’da CHP’nin adayı üzerinde İstanbul kamuoyu ortaklaşmışsa, İstanbullular ortaklaşmışsa ve bu ortaklaşma bugün AKP’de olan belediyeyi demokrasi güçlerinin kazanımı şeklinde dönüştürüyorsa, bu kentte demokrasi güçlerinin, emekçilerin, kadınların adayı olacaksa, HDP de orada ortaklaşır. Bunu sağlayabilecek bir adayın çıkması önemlidir. Bunu sağlayabilecek bir aday olduğu sürece bu ortaklaşma kendiliğinden oluşur. Onun HDP’de olması, CHP’de olması aşılmıştır orada.

“İstanbul dünyanın en kozmopolit kenti. Burada önemli olan bir adayın kendisini dayatması, bir partinin adayını dayatması değildir, ortaklaşmak önemliyse o zaman HDP’nin hassasiyetlerini, ilkelerini gözeten, CHP’nin ilke ve hassasiyetlerini gözeten, Türkiye’de, İstanbul’da demokrasi güçlerinin, hepimizin ortak hassasiyetlerine hitap eden bir aday üzerinde ortaklaşmaktan daha doğal bir şey olamaz. Burada önemli olan AKP’yi süpürmektir.

“Toplumun hassasiyetleri düşünülmeden bir aday çıkarıldığı zamanda HDP o zaman kendi adayını koyar. Muhalefet bir kez daha böyle bir hataya düşmeyecektir. Çünkü toplumsal muhalefetin beklentileri bu yöndedir.”

Previous post
Merkez Bankası'nın 2019 enflasyon hedefi: Yüzde 5
Next post
TOKİ işçileri bir kez daha gözaltına alındı