Ana SayfaGüncelTimes: Türkiye de boşluğu doldurmaya çalışacak, Kürtlere saldırabilir

Times: Türkiye de boşluğu doldurmaya çalışacak, Kürtlere saldırabilir

HABER MERKEZİ – ABD’nin Suriye’den çekilmesiyle “boşluğu Türkiye, Rusya ve İran’ın doldurmaya çalışacağına” dikkat çeken Times, Türkiye’nin Kürt bölgelerine saldırı hazırlığında olduğunu belirterek bunun “IŞİD’le mücadeleye zarar vereceğini” yazdı.

Britanya merkezli Times gazetesi, ABD’nin Suriye’den askerlerini çektikten sonra bölgede oluşacak yeni denkleme ve Kürtlere dönük olası operasyona dikkat çeken bir haber ile başyazıya yer verdi.

Gazete konuya dair haberinde Türkiye’nin sınır bölgelerinde askeri varlığını güçlendirdiğini hatırlatarak bunun “Türkiye’nin Kürt mevzilerine saldırı düzenleme planlarının da işareti olduğu” yorumunu yapıyor.

Haberde tank ve obüsler dâhil yaklaşık 100 askeri aracın bulunduğu bir konvoy Kilis sınırına doğru ilerlediği, bir diğer konvoyun da yine Demokratik Suriye Güçleri denetimindeki Minbiç’e komşu olan Urfa sınırında konuşlandırıldığı belirtiliyor.

Türkiye ile müttefik olan Özgür Suriye Ordusu’nun da ‘tetikte beklediğini’ aktarıyor Times.

Trump’ın Amerikan askerlerinin çekilmesi konusunda bir takvim vermediğini hatırlatan gazete, Amerikan askerleri çekildiğinde “Türkiye’nin Kürt mevzilerine saldırması önünde de engellerin kalkacağını” belirtiyor.

YPG’yi “Suriye’de IŞİD’e karşı savaşan en etkin yerel milis” olarak tanımlayan Times, Türkiye’nin olası saldırısı durumunda YPG’nin “birliklerini IŞİD’e karşı operasyonlardan çekmek zorunda kalacağı” yönündeki açıklamasına yer veriyor.

Times gazetesi başyazısında da çekilme kararı sonrası “güvenlik boşluğundan kendilerine avantaj sağlamak isteyenlerin hızla bölgeye konuşlandığı” belirtiliyor.

“Türkiye, sınır bölgelerine asker gönderdi… Suriye hükümetiyle hareket eden İran destekli milisler Rakka’nın doğusuna ve Kürtlerin hala IŞİD’den kalanlarla mücadele ettiği Deyr ez Zor’a konuşlandı. Ruslar da Esad’ın Suriye’nin kuzeybatısında muhaliflerin kontörlündeki bölgelere olası saldırısına destek amaçlı askerlerini ve bombardıman ekiplerini güçlendiriyor.”

Başyazıda da Türkiye’nin “Kürtlere saldırabileceği” ifade ediliyor.

Gazeteye göre ABD Suriye’den askerlerini çektikten sonra oluşacak boşluğu Türkiye, Rusya ve İran’ın doldurmaya ve Batı’nın bölgedeki nüfuzuna ait son kalıntıları da ortadan kaldırmaya çalışacak.

“Batı’nın Suriye’de çok az seçeneği kaldı. Diplomasi bir şeyleri başarabilir. Avrupalılar, her şey yolunda gittiğinde bile hercai davranan NATO müttefiki Erdoğan’a, şimdi Kürtlere yönelik bir saldırının, kendisinin de omuzlayacağını söylediği, IŞİD’le mücadeleye zarar vereceğini açıkça anlatmalı. Türk lider, böyle bir operasyonu erteleyebileceğini söyledi ama süresiz olarak değil.”


ABD’nin yeni savunma bakanı Türkiye’yle yapılan silah anlaşmalarına yakın bir isim

Previous post
Erdoğan’ın hedef aldığı Akpınar ve Gezen yurt dışı yasağı konularak serbest bırakıldı
Next post
Leyla Güven 47 gündür açlık grevinde: Destek için ışık söndürme ve gürültü eylemleri başlıyor