Ana SayfaEkonomiTürkiye ekonomisinde son 2 yılın en zayıf ‘büyümesi’

Türkiye ekonomisinde son 2 yılın en zayıf ‘büyümesi’

HABER MERKEZİ – Türkiye ekonomisi 2018’in üçüncü çeyreğinde yıllık bazda yüzde 1,6 büyüdü. Ancak bu büyüme oranı, son 2 yılın en zayıf büyüme hızı olarak kayda geçti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın üçüncü çeyreğine (Temmuz- Eylül) ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı.

Buna göre Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 1.6 büyüdü.

Ekonomi birinci çeyrekte yüzde 7,4, ikinci çeyrekte ise yüzde 5,2 büyümüştü.

Bu büyüme oranı, son 2 yılın en zayıf büyüme hızı olarak kayda geçti.

Grafik: BBC Türkçe

Ekonomi geçen yılın aynı döneminde yüzde 11.1 büyüyerek, son altı yılın en yüksek çeyreklik büyümesini gerçekleştirmişti.

Sanayide yüzde 1,8 daralma

Sektörler bazında bakıldığındaysa sanayide yıllık bazda yüzde 1,8’lik bir daralma yaşanırken, finans ve sigorta faaliyetleri yıllık bazda yüzde 21,7 küçüldü.

Büyümenin itici güçlerinden birisi olarak nitelenen inşaat sektörü ise Temmuz – Eylül döneminde yüzde 0,9 küçüldü.

Üçüncü çeyrekte TL’deki değer kaybı

Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarını kapsayan üçüncü çeyrek, Türk Lirası’ndaki hızlı değer kaybı nedeniyle ekonomiye dair endişelerin arttığı bir dönemi kapsıyor.

Türk Lirası Temmuz başından Eylül sonuna kadar olan dönemde ABD Doları karşısından yaklaşık yüzde 30 değer yitirmiş, yine bu dönem içerisinde Dolar/TL kuru 7 seviyelerine yaklaşarak tarihi zirvesine çıkmıştı.

İktisatçılar ne diyor?

Son büyüme oranını değerlendiren kimi iktisatçıların yorumları ise şöyle:

Ümit Akçay

“Bu ‘dengelenme’ değil, ‘çakılmadır’. Zira 2018’in ilk iki çeyreğinde büyüme 7.2 ve 5.3 idi. Büyümenin bileşenlerine baktığımızda, döviz krizinin etkisi ile artan ihracatın sağladığı destek ve devletin tüketim harcamaları 1.6 büyümeyi getirmiş. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış veriye baktığımızda ise durum daha net görülüyor: Türkiye ekonomisi 2018’in III. Çeyreğinde -1.1 daralmış durumda.”

Mustafa Sönmez

Mahfi Eğilmez

“GSYH büyümesi üçüncü çeyrekte % 1,6 olarak açıklandı. 9 aylık ortalama kabaca % 4,7 ediyor. Son çeyrek gidişata göre eksi % 2 dolayında çıkacak. Bu durumda yıllık ortalama büyüme % 3 dolayında olur.”


Bu haberde Bloomberg, BBC ve Mezopotamya Ajansı’ndan yararlanılmıştır.
Previous post
Kasım ayında 31 kadın erkekler tarafından öldürüldü
Next post
Birlik ve Baydemir'e 1 yıl 6 ay hapis cezası