Ana SayfaÇalışma YaşamıTürkiye’de son 16 yılda en az bin 693 madenci yaşamını yitirdi

Türkiye’de son 16 yılda en az bin 693 madenci yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – CHP milletvekili Tanrıkulu, Dünya Madenciler Günü dolaysıyla kanun teklifi verdi. Kanun teklifinde madenlerde çalışan işçilerin ücretlerinin, asgari ücretin 3 katından az olmaması istendi. İSİG verilerine göre, son 16 yılda en az bin 693 madenci yaşamını yitirdi. 

Bugün, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) verilerine göre, 2002-2018 yılları arasında en az bin 693 maden işçisi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da, gün dolayısıyla Meclis Başkanlığı’na kanun teklifi verdi.

Kanun teklifinde madenlerde çalışan işçilerin ücretlerinin asgari ücretin 3 katından az olmamasını ifade eden Tanrıkulu, teklifin gerekçesinde şunları belirtti:

“Ülkemizde tek bir asgari ücret belirlenmekte olup, sektörlere ve bölgelere bir ayrım söz konusu değildir. Oysa farklı iş kollarında iş yükünün ağırlığından kaynaklanan adaletsizlikler oluşmaktadır.

Yer altında çalışan maden işçileri diğer iş kollarına göre daha ağır şartlarda çalışmakta ve emeklerinin karşılığı olan ücreti alamamaktadır. İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliğine göre ‘ÇOK TEHLİKELİ’ sınıfta yer alan taş kömürü ve linyit madenciliği sektörü için ayrı bir asgari ücret sistemi belirlenmesi gerekmektedir. Kanun teklifimiz ile yeraltında çalışan maden işçilerinin ücretlerinin, asgari ücretin üç katından az olamayacağı hüküm altına alınmış olacaktır.”

Previous post
21 Aralık'ta vizyonda: “Aşkın Algoritması”ndan fragman yayınlandı
Next post
Güven'in eylemi 27'nci gününde, Meclis'te de açlık grevi başladı