Ana SayfaGüncelTürkiye’nin operasyon planına kim ne diyor?

Türkiye’nin operasyon planına kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin birkaç gün içinde Fırat’ın doğusunda başlatmayı planladığı operasyona ilişkin kim ne diyor? ABD tepkili, Rusya “Ankara’yla temasta” olduğunu söylüyor, Astana ortaklarından İran henüz sessiz olsa da rahatsızlığı biliniyor, Rojava’da ise ‘seferberlik’ var.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün yaptığı açıklamada “Fırat’ın doğusuna harekat birkaç güne başlayacak” dedi.

Bu, Halk Savunma Güçleri (YPG) ve Demokratik Suriye Güçleri’nin denetiminde olan yerlerin hedef alınacağı anlamına geliyor.

ABD, Rusya ve İran ne diyor?

Erdoğan açıklamasında “Hedefimiz asla Amerikan askerleri değildir, bölgede faaliyet gösteren terör örgütü mensuplarıdır” dese de ABD tepkili.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Suriye’nin kuzeyinde tek taraflı herhangi bir askeri harekatın ABD’nin Suriye’de IŞİD’e karşı savaşan askerlerini tehlikeye atacağı gerekçesiyle “endişe verici” ve “kabul edilemez” bulunduğunu açıkladı.

Pentagon Sözcüsü Sean Robertson yaptığı yazılı açıklamada, “Bu tür adımları kabul edilemez olarak addederiz” dedi.

Astana ortakları: İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Rusya ise Ankara’nın operasyon hazırlığına karşı sessizliğini bugün bozdu. Rusya Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova, Ankara ile temas halinde olduklarını söyledi.

Rus Dışişleri Sözcüsü ayrıca, “Rusya’nın, Suriye’deki Kürt güçleri Türkiye’nin yaptığı gibi terörist olarak görüp görmediği” sorusuna ise Moskova ile Ankara’nın her konuda aynı fikirde olmadığı cevabını verdi.

Türkiye’nin daha önceki operasyonlarında Rusya’nın ‘yeşil ışığı’ ve ‘onayı’ vardı. Rusya’nın operasyon hazırlığına karşı bir tepki yerine ‘temas halindeyiz’ açıklaması da olası operasyona onay olarak yorumlanıyor.

Gazeteci ve Ortadoğu uzmanı Fehim Taştekin’in BBC’deki yazısı ise İran’ın pozisyonuna dikkat çekiyor.

Astana ortaklarından olan İran’ın, Türkiye’nin Suriye’ye bu kadar girmesinden rahatsız olduğunu söylüyor Taştekin ve “Tahran, Rusya’nın Afrin operasyonuna geçit vermesini de istemiyordu” diye hatırlatıyor.

Rojava’dan açıklamalar

Demokratik Birlik Partisi (PYD), YPG ve Demokratik Toplum Hareketi’nden (TEVDEM) olası operasyona karşı üst üste açıklamalar geldi.

YPG, olası bir harekâtın IŞİD’in yararına olacağını savundu. YPG Sözcüsü Nuri Mahmud, “Türkiye’nin tehditleri güçlerimizin, bu kez Hajin kentinde, teröristlere karşı kazanımlar elde ettiği zamana rastlıyor” dedi.

TEV-DEM Diplomasi Sorumlusu Aldar Xelil “Erdoğan’ın tehditlerini ciddi şekilde değerlendirdiklerini” belirterek, “Bizim de buna karşı elbette tutumumuz olacaktır” açıklamasında bulundu.

Xelil de YPG Sözcüsü Mahmud gibi DSG’nin IŞİD’e karşı Hajin kentine girdiği sırada Erdoğan’ın açıklamasının geldiğine dikkat çekerek, “DAİŞ’in [IŞİD] ömrünü uzatmak ve tasfiyeden kurtarmak için bir yol arıyor” dedi.

PYD Genel Meclisi’nin yaptığı yazılı açıklamada ise ‘direniş’ vurgusu var. Erdoğan’ın açıklamasını tehdit olarak niteleyen PYD, “Kınıyor ve bu tehditleri, Suriye krizi için çözüm umutlarının ortaya çıktığı her dönemdeki engelleme girişimleri olarak görüyoruz” ifadesini kullandı.

“Bu saldırılar, Suriye’nin  toprak bütünlüğünü koruyan tek çözüm modeli olan Demokratik Özerk Yönetimleri hedef almaktadır” denilerek Birleşmiş Milletler, Şam hükümeti, Arap Cemiyeti, Kürt siyasi partiler ve Suriye’deki demokratik ve ulusal güçlere çağrı yapıldı.

Açıklamada, Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik savaş ilanının IŞİD ile mücadele eden ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon’a savaş ilan etme anlamına geldiği de kaydedildi.

‘Seferberlik’ ilanı

Fotoğraf: MA

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ise olası bir operasyona karşı ‘seferberlik’ ilan etti.

Nazım Daştan’ın Mezopotamya Ajansı’ndaki haberine göre bölgedeki halklar birçok merkezde büyük yürüyüşler yapacak, bunların ilki ise Kobani’de gerçekleştirilecek.


Bu haberde Mezopotamya Ajansı, BBC Türkçe, ANHA, Sputnik ve Duvar’dan yararlanılmıştır.
Previous post
Antalya Emniyet Müdür Yardımcısı ölü bulundu
Next post
HDP: Yine ihmal var, tren kazası ciddi bir hatadan kaynaklı