Ana SayfaGüncelUlaştırma Bakanı’ndan ‘sinyalizasyon’ açıklaması: Olmazsa olmaz bir sistem değil

Ulaştırma Bakanı’ndan ‘sinyalizasyon’ açıklaması: Olmazsa olmaz bir sistem değil

HABER MERKEZİ – Ulaştırma Bakanı Turhan, dokuz kişinin hayatını kaybettiği Yüksek Hızlı Tren ile kılavuz trenin çarpışmasına ilişkin, “Sinyalizasyon sistemi demiryolu işletmeciliği için olmazsa olmaz bir sistem değil” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Ankara’da dün dokuz kişinin hayatını kaybettiği, onlarca kişinin de yaralandığı Yüksek Hızlı Tren (YHT) faciasıyla ilgili açıklama yaptı.

Turhan, Ankara’dan Konya’ya giden YHT’nin kılavuz tren ile çarpışmasında ‘sinyalizasyon’ ihmali olduğu iddialarına ilişkin şunları söyledi:

“Sinyalizasyon sistemi demiryollarımızda son birkaç yıldır tesis etmeye başladığımız bir sistemdir. Sinyalizasyon sistemi demiryolu işletmeciliği için olmazsa olmaz bir sistem değil. İlave güvenlik için, daha işçiliği azaltmak için, otomasyona geçmek için demiryollarımıza tesis ettiğimiz bir sistemdir. Bu sistemin olmamasından dolayı demiryollarında işletme yapılamaz diye bir şey yok. Son günlerde, kazadan sonra sinyalizasyon olmadığı için bu kaza oldu gibi değerlendirmeler yapanlar doğru bir değerlendirme yapmıyor.”

Bakan Turhan, kaza yapan trenlerde sinyalizasyon sisteminin olup olmadığıyla ilgili soruya ise “Bu soru doğru bir soru değil” yanıtını verdi ve ekledi: “Sinyalizasyon sistemleri demir yolu sistemlerinde bulunan, hatlarında bulunan bir sistem.”

Ne olmuştu?

Ankara-Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren, 13 Aralık’ta saat 06.30 sularında Yenimahalle ilçesindeki Marşandiz istasyonunda aynı güzergahta yol kontrolü yapan bir kılavuz trenle çarpışmıştı.

Çarpışma sonucu yolcuların kullandığı üst geçit de vagonların üzerine düşmüştü.

Üçü makinist dokuz kişinin hayatını kaybettiği tren faciasında onlarca kişi de yaralanmıştı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kusuru bulunduğu gerekçesiyle üç TCDD personelinin gözaltına alındığı bildirilmişti.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yaptığı açıklamada, “Bu kaza tüm boyutları ile incelenecek, sorumlular ortaya çıkarılacak, gereken her şey yapılacaktır” demişti.

Ancak Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası Başkanı Hasan Bektaş, trenlerin çarpışmasının sebebinin, hattın sinyalizasyon sistemi hazır olmadan ulaşıma açılması olduğunu söylemişti.

Bektaş, “Sinyalli olması gereken bir yolu sinyalsiz şekilde açarsanız, kaza olma riskini birden yediye, sekize çıkarırsınız” diye de eklemişti.


Ankara’da hızlı tren kılavuz trenle çarpıştı: Dokuz kişi yaşamını yitirdi

Previous post
Sedanur Güzel cinayetiyle ilgili üç kişi hakkında ağırlaştırılmış müebbet istemi
Next post
Diyarbakır Barosu Başkanı: Elçi cinayetinin muhtemel failleri tespit edildi