Ana SayfaToplumsal CinsiyetYargıtay’dan emsal karar: Cinsel saldırıya indirim yok, ‘bir kadın istediği saatte sokağa çıkabilir’

Yargıtay’dan emsal karar: Cinsel saldırıya indirim yok, ‘bir kadın istediği saatte sokağa çıkabilir’

HABER MERKEZİ – Yargıtay, halk otobüsünde bir kadını cinsel saldırıya maruz bırakıp, tehdit eden şoför İbrahim Tuncay’a verilen 34 yıl 8 aylık indirimsiz cezayı onadı. Yargıtay kararında, bir kadının istediği saatte sokağa çıkma hakkı olduğunu vurguladı.

Ankara Etimesgut’ta 4 Ocak 2017 tarihinde bir kadın bindiği özel halk otobüsünün şoförü tarafından aracın içinde cinsel saldırıya maruz bırakılıp, tehdit edilmişti.

Tecavüz, gasp ve tehdit suçlarından yargılanan sanık Tuncay, toplam 34 yıl 8 ay hapsi cezasına çarptırılmıştı. Bu kararı istinaf da onamıştı.

Ardından karar, sanık Tuncay ile Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği tarafından Yargıtay’da temyiz etmişti.

İndirim uygulanmadı

Hürriyet’ten Oya Armutçu’nun haberine göre sanık ve derneğin temyiz itirazları reddedilip hüküm onandı.

Yargıtay, sanığın, “Rızası vardı”, “Ben Türk ve Müslümanım, kendisi yabancı” ve “Benim inancıma göre regl kadınla ilişkiye girilmez” savunmalarını da indirim nedeni saymadı.

Ancak derneğin katılma hakkı olmadığına da karar verildi.

‘Kadın istediği saatte sokağa çıkabilir’

Yargıtay bir kadının istediği saatte sokağa çıkma hakkı olduğunu ve bunun devletin güvencesinde bulunduğunu vurgulayarak, üst sınırdan indirimsiz ceza isteyen savcı, hüküm veren mahkeme ve cezaya vize veren istinafın kararlarını onadı.

Kadının avukatı Hüsniye Şimşek, kararın önemli ama eksik olduğunu söyledi. Şimşek, sanığa öldürmeye teşebbüs suçundan ayrıca ceza verilmemesinin hatalı olduğunu ifade etti.

Öte yandan bu yeni kararla “Kadının gece yarısı sokakta ne işi vardı?” diye savunma yapan taciz ve tecavüz sanıklarına ‘saat indirimi’ yolu kapanmış oldu.

Kararın, cezaları istinaf ve temyizde bulunan taciz ve tecavüz sanıkları yönünden örnek niteliği taşıdığı belirtildi.

Previous post
Macaristan'da Orban hükümetine karşı protestolar
Next post
Tutuklu gazeteci İshak Yasul'a 1 yıl 10 ay hapis cezası