Ana SayfaEkoloji“Yeni tasarıyla hayvanları ‘ölüm kampları’na kapatmak istiyorlar”

“Yeni tasarıyla hayvanları ‘ölüm kampları’na kapatmak istiyorlar”

HABER MERKEZİ – Hayvanlara Adalet Derneği’nden Barış Karlı, webiz’de hayvan hakları yasa tasarısına ilişkin yaptığı değerlendirmede mevcut kanundaki 6. Madde’nin ortadan kaldırılmak istendiğini vurguladı. Karlı, “Yeni tasarıyla sokakta yaşayan bütün hayvanları ‘ölüm kampları’na kapatmak istiyorlar” dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, hayvan hakları yasa tasarısının ivedi bir şekilde kanunlaştırılması ile ilgili beyanatının ardından, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki değişikliklerle ilgili yasama çalışmaları hız kazandı.

webiz’de Serpil Savumlu’nun konuğu olan Hayvanlara Adalet Derneği Yönetim Kurulu üyesi Barış Karlı, söz konusu tasarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Karlı, mevcut kanundaki 6. Madde’ye göre sokakta yaşayan hayvanların belediyeler (yerel yönetim) tarafından kısırlaştırıldığını, tedavi edildiğini ve her türlü bakımlarının yapılmasının ardından alındıkları yere bırakıldığını ancak yeni tasarıyla bu maddenin ortadan kaldırılmak istendiğine dikkat çekti.

“Yeni tasarıyla sokakta yaşayan bütün hayvanları barınaklara, yani bizim deyimimizle ‘ölüm kamplarına’ kapatmak istiyorlar. Biz buralara neden ‘ölüm kampı’ diyoruz? Çünkü şu anda Türkiye’nin dört bir yanından her gün binlerce ihbarla uğraşıyoruz. Bütün barınaklarda, ölüm kamplarında hayvanların katledilmesinin ihbarı geliyor. Hayvanların öldürülmesinin, tecavüze uğramasının ihbarı geliyor. Yani hiçbir barınakta hayvan yaşayamıyor. Ve yeni tasarıyla bütün hayvanları buralara kapatmak istiyorlar.”

Bu projenin önceden belirlenip adım adım ilerlendiğine işaret eden Karlı, “Bir yandan İstanbul’da, Ankara’da, başka şehirlerde, dört bir yanda büyük barınaklar inşa etmeye başladılar” dedi.

Barınakların denetlenmediğini de söyleyen Karlı, “Şu an Hayvanları Koruma Kanunu’nda ‘şu kurum belediyelerin barınaklarında faaliyetlerini denetler’ şeklinde bir madde yok. Bizim en önemli taleplerimizden biri bu zaten” diye ekledi.

Barış Karlı ayrıca, yasa yapımı süreçlerinde sivil toplum örgütlerinin görüşlerinin sorulmadığını vurguladı, “Asla tasarıyı gösterilmiyorlar, bizden uzak bir şekilde esas sahayı bilen sivil toplum kuruluşlarından uzak bir şekilde tasarı hazırlıyorlar. Tasarı metnin hazırlayan bürokratlar hayatlarında barınağa gitmemişler” dedi.

“Barınakların durumu korkunç” diyen Karlı, mevzunun barınakların çok güzel ya da çok kötü meselesi olmadığını dile getirdi.

“Barınaklar harika da olsa, 5 yıldızlı otel klasmanında harika yerler de olsa hayvanların yeri barınaklar değildir. Yani bir insan ne kadar güzel olursa olsun cezaevinde yaşamak ister mi? Tabii ki istemez. Doğal olarak hayvanlar da istemiyor.”


webiz’deki programın tamamını aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz.


Twitter

Facebook

Youtube




Önceki Haber
9. İnsan Hakları Belgesel Film Günleri başlıyor
Sonraki Haber
Foti Benlisoy: 'Sarı Yelekliler' hareketinin ayırt edici iki özelliği var