Ana SayfaGüncelYerel seçimler öncesi Bahçeli’den ‘Sarı Yelek’ göndermeli tehdit

Yerel seçimler öncesi Bahçeli’den ‘Sarı Yelek’ göndermeli tehdit

HABER MERKEZİ – FOX Tv sunucusu Portakal’ın Türkiye’de protesto hakkının önündeki engellere dönük eleştirisi sonrası hükümetin ‘kınama’ açıklamasını MHP lideri Bahçeli’nin tehditleri takip etti. Yerel seçimleri işaret eden Bahçeli, “Yeni bir Gezi düşü kuran, yeni bir sokak hareketi düşleyen varsa kuşku yok ki buna pişman olacaktır” dedi, Fransa’daki eylemcilere ‘terörist’ diyerek  “‘Sarı Yelek’ giyen çıplak yatmayı göze almalıdır” ifadesini kullandı. Bu açıklamalar gündemdeyken CHP lideri Kılıçdaroğlu ise işçilere ‘hak arama’ çağrısı yaptı.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yerel seçimler öncesi olası toplumsal hareketlere karşı tehdit içeren açıklamalarda bulundu.

Bahçeli, “31 Mart 2019 Mahalli İdareler seçimleri öncesi yeşeren ve yükselen tehdit dalgası” başlıklı açıklamasında, Gezi’yi ve 6-8 Ekim Kobani protestolarını hatırlatarak Fransa’daki “Sarı Yelekliler” eylemine değindi.

Fransa’da akaryakıt zamlarına karşı başlayıp hükümete isyana dönüşen protestolar için ‘terör’ diyen MHP lideri, tehdit dolu sözler sarf etti.

“1 Nisan sabahı Türkiye için yeni bir kurgu yapan, yeni bir Gezi düşü kuran, yeni bir sokak hareketi düşleyen varsa kuşku yok ki buna pişman olacaktır. Masum taleplerin seslendirilmesi amacıyla sokağı adres gösterenler, bunu da televizyon ekranlarından hayasızca yapanlar fitne tetikçiliğinin sonuçlarına katlanacaklardır.

“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni berhava etmeyi amaçlıyorlarsa, 12 Eylül öncesi şartları bu mankurtlara ikazla hatırlatmayı tarihi bir görev addederim. Fransa’yı baştan ayağa saran ve diğer Avrupa ülkelerine sıçrayan ‘Sarı Yelek’ terörüne özenen varsa, bunun bedelini çok ağır ödeyeceklerini de şimdiden ifade etmek isterim. ‘Sarı Yelek’ giyen çıplak yatmayı göze almalıdır. Bu işin şakası yoktur. Mesele beka meselesidir. Mesele Türkiye meselesidir. Adalet Bakanlığı’nın önüne sandalye atıp oturmak için rest çekenler, YSK’yı kuşatmadan bahsedenler, zoru görünce kaçacak yer arayanlar vakit geç olmadan ayaklarını denk almalıdırlar.”

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Sözcüsü Ömer Çelik de partisinin dünkü Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sonrası Fransa’daki eylemlere değinmiş, “Vandalizmle demokrasi bir arada yaşamaz” demişti.

Çelik açıklamasında, FOX Tv Sunucusu Fatih Portakal’ın haber bülteninde Fransa’daki eyleme ilişkin sözlerini de hedef almıştı. Çelik, “Bu çağrıları masum çağrılar olarak görmüyoruz, kınıyoruz” açıklamasında bulunmuştu.

Portakal söz konusu açıklamasında Türkiye’de barışçıl protestoların dahi hedef alındığını belirterek, “Hadi bakalım, barışçıl bir eylem için zamları protesto edelim, doğalgaz zamlarını. Yapabilecek miyiz? Kaç kişi çıkacak sokağa? Korkudan, endişeden, dayak yerim endişesiyle kaç kişi çıkar Allah aşkına?” demişti.

Antalya’daki “15 Temmuz Vatan Şehitleri, Gazileri ve Terör Mağdurlarının Adını Yaşatma ve Yardımlaşma Derneği” isimli dernek üyeleri ise bu sözlerinin ardından Portakal hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu.

Bahçeli’nin açıklamasındaki, “Masum taleplerin seslendirilmesi amacıyla sokağı adres gösterenler, bunu da televizyon ekranlarından hayasızca yapanlar fitne tetikçiliğinin sonuçlarına katlanacaklardır” sözleri de isim verilmeden Portakal’ı hedef alıyor.

Kılıçdaroğlu’ndan sendika ve işçilere çağrı

Bu tartışma gündemdeki yerini korurken, bugün Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, çalışma hakkı önündeki engellere dikkat çekerek, işçilere ve sendikalara seslendi.

Ankara’da düzenlenen “İnsan Haklarında Eşitlik ve Adalet Çalıştayı”nda konuşan CHP lideri, “Hak aradı diye eğer bu ülkenin işçileri hapse atılıyorsa ve özellikle iki büyük sendika buna sessiz kalıyorsa, orada ciddi bir sorunumuz var demektir” diyerek sendikaları eleştirdi.

Kılıçdaroğlu işçilere ise şöyle seslendi:

“‘Tahtakurusu var. Yatamıyorum’ diyor işçi. Bunu istedi diye işçiler topluca hapse atıldı. Bütün meydanların dolması lazımdı. Biliyorum şimdi ‘Kılıçdaroğlu işçileri isyana teşvik etti’ diyecekler. Eğer hak arama talebinde bulunan bir işçi, yakalanıp niye hakkını arıyorsun diye hapse atılıyor ve işçiler meydana çıkmıyorsa kimse kusura bakmasın o işçiler işçi değil. Hak verilmez alınır. İnsanlık tarihi, hak arama tarihidir.”