Ana SayfaGüncelZehra Doğan, hasta tutuklu Sise Bingöl’ü çizdi

Zehra Doğan, hasta tutuklu Sise Bingöl’ü çizdi

HABER MERKEZİ – Tutuklu gazeteci ve ressam Zehra Doğan, aynı koğuşta kaldığı hasta tutuklu Sise Bingöl’ü çizdi.

Mardin’in Nusaybin ilçesinde sokağa çıkma yasağı döneminde yaptığı haber ve çizdiği resimler gerekçe gösterilerek tutuklanan Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan kadın haber ajansı JINHA’nın editörü Zehra Doğan, 25 Ekim’de Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’nden Tarsus T Tipi Kapalı Kadın Cezaevi’ne sevk edilmişti.

Doğan, aynı koğuşta bulunan ve 3 Kasım günü hastaneye kaldırılan hasta tutuklu 85 yaşındaki Sise Bingöl’ü çizdi.

Kendisine cezaevi yönetimi tarafından resim malzemesi verilmemesi üzerine kurşun kalemle Bingöl’ün iki ayrı portresini çizen Doğan’ın bu çalışmaları, sosyal medya hesabından paylaşıldı.

Sise Bingöl

Kendi beyanına göre 85 yaşında olan Sise Bingöl, 2 yılı aşkın süredir cezaevinde tutuluyor.

Yaşlı olmasından dolayı algılama yeteneğini kaybetmiş olan Bingöl, mide, şeker, astım, tansiyon gibi hastalıklarla mücadele ediyor.

Tek başına yaşamını sürdüremeyen Bingöl, diğer tutukluların yardımıyla günlük ihtiyaçlarını giderebiliyor.

Bingöl’ün yaş ve hastalığından kaynaklı durumunun kötü olduğu, çocuklarının ismini dahi hatırlamadığı belirtiliyor.

Bingöl için Muş Devlet Hastanesi’nce verilen raporda “Sağlığının cezaevinde kalmaya elverişli olmadığı” tespiti yapıldı. Ancak buna rağmen İstanbul Adli Tıp Kurumu’nca verilen raporda “Cezaevinde kalmasının hayatı için tehlike arz etmediği” denilerek tahliyesi engellendi, engelleniyor.

Zehra Doğan

2 Haziran 2017’den beridir tutuklu.

Engellemeler karşısında Doğan, arkadaşlarıyla birlikte yemek malzemesi için kullandıkları meyve ve sebzelerin renklerini boyaya çevirerek resim yapıyor.

Ayrıca sigara paketlerinin folyo kağıtlarını gazete kağıtlarının üzerine yapıştıran ve tükenmez kalem ile çizgilerini oluşturan Doğan, eserlerini zerdeçal ve kahve kullanarak renklendiriyor. Onun yapıştırıcı için kullandığı ürün ise bal.

Sebze ve meyveleri boyaya, ellerini fırçaya, gazete kağıtlarını ise tuvale çevirerek resimlerini yapmak zorunda kalan tutuklu ressam-gazeteci Doğan, geçtiğimiz Ekim ayında, Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nden Tarsus T Tipi Kapalı Kadın Cezaevi’ne sevk edilmişti.




Önceki Haber
HDP: Oslo'da algı oluşturuluyor, İmralı kilitliyken barış süreci olmaz
Sonraki Haber
Bu kez kültür-sanat alanında: Bali Müzayede konkordato başvurusu yaptı