Ana SayfaCezaevleri127 gündür ölüm orucundaydılar: Tutuklular Karabak ve Yıldırım’ın talepleri kabul edildi

127 gündür ölüm orucundaydılar: Tutuklular Karabak ve Yıldırım’ın talepleri kabul edildi

HABER MERKEZİ – Van F Tipi Cezaevi’nde yaşanan ihlalleri protesto etmek amacıyla 127 gündür ölüm orucu eylemi yapan tutuklular Kadir Karabak ve Esat Naci Yıldırım, taleplerinin karşılanacağının açıklanması üzerine eylemlerini sonlandırdı.

Kadir Karabak ve Esat Naci Yıldırım, tutuklu bulundukları Van F Tipi Cezaevi’ndeki baskı, şiddet ve hak ihlallerini protesto etmek amacıyla 17 Eylül’de başlattıkları ölüm orucu eylemlerinini, taleplerinin karşılanacağının açıklanması üzerine sona erdirdi.

127 gündür ölüm orucunda olan her iki tutuklu da sabah saatlerinde Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi.

Karabak ve Yıldırım ile görüşen avukatları Savaş Avcı, yaptığı açıklamada tutukluların taleplerinin kısmi olarak karşılandığını belirtti.

‘Talepler kısmi olarak kabul edildi’

Tutukluların İnfaz Savcısı ve Cezaevi’nde birinci ve ikinci müdürle bir görüşme gerçekleştirdiğini kaydeden Avcı şu bilgileri paylaştı:

“Bu görüşmelerde Adalet Bakanlığı’nın talebiyle tutukluların talepleri kısmen kabul edilmiş. Dolayısıyla tutuklular bu saban itibariyle açlık grevini sonlandırdılar. Tutukluların talepleri, Türkiye cezaevleri genelinde havlular üzerindeki tel örgülerin kaldırılmasıydı. Bu noktada Türkiye cezaevlerinde yapılan tel örgülerin durdurulduğu ve artık yapılmayacağına dair söz verilmiş. Yine sabah akşam sayımlarında, hücre giriş çıkışlarında ayakkabı araması yapılmayacak, ayakta sayım dayatılmayacağına dair güvence verilmiş. Genel ve yasal olan tüm yayınların da artık kendilerine verileceği ifade edilmiş, gelen ve giden mektuplara kısıtlılık konulmayacağı söylenmiştir. Bu talepler kabul edildiği için tutuklular bu sabah itibariyle cezaevine verdikleri başvuru dilekçesiyle açlık grevlerine son verdiler.”

‘TTB gelmeden tedavi olmayız’

Hastaneye kaldırılan Karabak ve Yıldırım, ölüm orucunu bıraktıklarına yönelik dilekçelerinde; Türk Tabipler Birliği’ne (TTB) bağlı heyet gelmeden tedaviyi kabul etmeyeceklerini ifade etti.

Tutukluların bu talebi üzerine de Tabipler Odası’nın tedavi sürecine dahil olmak için Sağlık Müdürlüğü’ne başvurdukları belirtildi.

Previous post
İngiltere'de LGBTİ'lere asitle saldıran dokuz Türkiyeli erkeğe hapis cezası
Next post
Rapor: OHAL 2 milyona yakın kişiyi etkiledi, bir nesil tehdit altında