Ana SayfaDünya2018’de Akdeniz’de günde altı mülteci yaşamını yitirdi

2018’de Akdeniz’de günde altı mülteci yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin verilerine göre Akdeniz’de, geçtiğimiz yıl günde ortalama altı mülteci hayatını kaybetti.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (UNHCR), mültecilerin Akdeniz’deki yolculuğuna ilişkin hazırladığı ‘Umutsuz Yolculuk’ raporunu yayınlandı.

Rapora göre 2018 yılında Avrupa’ya ulaşmak isteyen 2 bin 275 mülteci Akdeniz’de can verdi.

Bu geçtiğimiz yıl günde ortalama altı mültecinin yaşamını yitirdiği anlamına geliyor.

Avrupa’ya ulaşan mülteci sayısı azaldı

Amerika’nın Sesi’nden Can Kamiloğlu’nun haberine göre UNHCR raporunda, geçtiğimiz yıl Akdeniz üzerinden Avrupa’ya ulaşmayı başaran mülteci sayısının daha önceki yıllara göre azaldığı kaydedildi.

Raporda, 2018 yılında Akdeniz’den tekne ve gemilerle Avrupa’ya 139 bin mültecinin ulaştığı, Avrupa’ya ulaşan mültecilerin, 65 bin 400’ünün İspanya, 50 bin 500’ünün Yunanistan, 23 bin 400’ünün de İtalya’ya ulaştığı belirtildi.

BM raporunda binlerce mültecinin Avrupa’ya ulaşmak için işkence, kaçırılma, cinsel saldırı gibi vakalarla karşı karşıya kaldıkları bir yolculuk yaşadığı kaydedildi.

Raporda Avrupa ülkelerinin tüm gelişmişliğine ve sahip oldukları yüksek teknolojiye rağmen mülteci ölümlerini engellemekte yetersiz kaldığı da kaydedildi.

“Hayat kurtarmak bir zorunluluktur”

Yayınlanan son raporla ilgili bir açıklama yapan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Filippo Grandi, denizde hayat kurtarmanın ne bir seçim ne de bir siyasi mesele olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Hayat kurtarmak bir zorunluluktur. Yaşanan bu trajedilere son vermek için cesur ve vizyonlu olmak lazım. Trajedilere son vermek için uluslararası ve bölgesel işbirliği şart.”

Ayrıca raporda, geçtiğimiz yıl Avrupa’ya ulaşmak isteyen mültecileri taşıyan teknelerin, bazı Güney Avrupa ülkelerinden limanlarına yanaşmalarına izin çıkmaması nedeniyle mültecilerin günlerce denizde mahsur kaldığı kaydedildi.

Karaya çıkmalarına izin verilmeyen mültecilerin hastalandığı ve çeşitli travmalar yaşadığı belirtildi.

Raporda zor durumdaki mültecilere yardım konusunda da çeşitli ihmallerin yaşandığı, gönüllü kurtarma teklerine de yetkililerin çeşitli engellemelerde bulunduğu ifade edildi.

Diğer yandan raporda kurtarılan mültecilerin, getirildikleri toplama merkezlerinde çok kötü şartlar altında tutulduğu belirtildi.