Ana SayfaGüncel85. gün: Güven’den mesaj, Barış Vakfı’ndan hükümete çağrı

85. gün: Güven’den mesaj, Barış Vakfı’ndan hükümete çağrı

HABER MERKEZİ – Açlık grevi eylemini 85 gündür sürdüren Güven, yürüttükleri mücadeleyi mekan ve sınır tanımadan ilerletmek durumunda olduklarını vurgulayıp, “Gerçek bizi hakikate götürecektir“ diye konuştu. Çeşitli cezaevlerinde sürdürülen açlık grevi eylemlerine destek için nöbet eylemleri başlatılırken, Barış Vakfı’ndan da hükümete çağrı geldi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven’in 8 Kasım’da başlattığı süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemi 85’inci gününde devam ediyor.

Güven, tutuklu bulunduğu Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde “PKK lideri Abdullah Öcalan’a dönük tecridin sonlandırılması” talebiyle başlattığı eylemi, 25 Ocak’ta görülen dava duruşmasında tahliye edilmesi ardından evinde sürdürüyor.

HDP’li vekilin yanı sıra cezaevlerinde 300’e yakın tutuklu süresiz-dönüşümsüz, bine yakın tutuklu ise süresiz-dönüşümlü açlık grevi eylemine devam ediyor.

Son olarak açlık grevlerine destek amacıyla Diyarbakır’da milletvekillerinin katılımı ile nöbet eylemi başlatıldı.

DTK binasında başlatılan nöbet eylemine ilk gün katılan isimler HDP’li vekiller Dersim Dağ, Saliha Aydeniz, Semra Güzel, Rıdvan Turan, Musa Farisoğulları ve Tülay Hatimoğulları ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayı Selçuk Mızraklı oldu.

Her gün iki HDP’li vekilin yer alacağı nöbete 85 gündür açlık grevi eylemini sürdüren Leyla Güven de görüntülü bağlandı.

Güven: Gerçek bizi hakikate götürecektir

Sözlerine eylemi ve katılımcıları selamlayarak başlayan Güven, tahliyesinin ardından açlık grevini evinde sürdürdüğünü hatırlatarak, “Direnişle çok moralli ve huzurluyum. Cezaevinde daha iyiydim. Keşke bu grev cezaevinde devam etseydi. Kararlılıkla yürüttüğümüz direnişi mekan ve sınır tanımadan ilerletmek durumundayız” diye konuştu.

HDP’li vekillere ve partililere de seslenen Güven, “Gerçek bizi hakikate götürecektir“ dedi.

“Faşizm ortamında ‘Kral Çıplak’ diyen ve hakikati haykıran sizler, hedef haline geldiniz. Ona rağmen bunu sürdürmeye çalıştınız. Gerçekten yürüttüğünüz çalışma kutsaldır, halka dokunan çalışmalardır. Direk halkın içinden, işçicinin, kadının, ezinlenlerin sesi olmaya çalıştınız. Hepinize başarı dileklerimi iletmek istiyorum. Her ne kadar meşakkatli bir yol olsa da, gerçek bizi hakikate götürecektir.”

Güven, açıklamasının devamında, “Halkların barışına hizmet edecek, halkları demokratik ortama kavuşturmakla, biz faşizme geri adım attırabiliriz. Dünya kabuk değiştirme çabasında. Türkiye’de bunu başarabiliriz. Bu mümkündür. Demokratik Türkiye ve özgür Kürdistan mümkündür. Bir ilk adım oldu. Yaklaşık 300 arkadaşım cezaevinden süresi-dönüşümsüz açlık grevi eylemi ile bunu başlattı” sözlerini kaydetti.

HDP’li vekil, son olarak cezaevi koşullarının 12 Eylül dönemini aratmadığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Gerçekten 12 Eylül dönemini aratmayan cezaevi uygulamaları ile karşı karşıyayız. Elazığ, Patnos başta olmak üzere açlık grevine giren arkadaşlar, tek kişilik odalara alınıyor. Tuz ve şeker dışından bir şey verilmiyor. Ona rağmen 45 günü geride bıraktılar. Beni dışarıya çıkartarak direnişi parçalamak istediler. Biz bu yola çıktık, geride kalanlar onurlu yaşamaya devam edecektir. Herkese selam ve sevgilerimi iletiyorum.” 

Barış Vakfı’ndan Adalet Bakanı’na çağrı

Öte yandan devam eden açlık grevi eylemlerine ilişkin bir açıklama yapan Barış Vakfı Yönetim Kurulu ise Adalet Bakanı’na çağrıda bulundu.

“Sessizlik içinde ve gözlerimizin önünde bir milletvekilinin ve insanlarımızın kayıp gitmesini önlemek elimizde. Bugüne kadar bu doğrultuda yapılan çağrılar, gösterilen çabalar ne yazık ki istenen sonucu yaratamadı. Sorunu çözecek olan Adalet Bakanı Sayın Abdülhamit Gül daha fazla geç olmadan sorumluklarının gereğini yerine getirmeye çağırıyoruz.”

Güven’in sağlık durumu

Açlık grevi eylemine tahliyesinin ardından evinde devam eden Güven’in sağlık durumu gün geçtikçe kötüye gidiyor.

Tansiyonu düşük seviyelerde seyreden Güven, halsizlik çekiyor, baş ağrıları ve mide krampları sürüyor.

Ayrıca geceleri uyumakta zorlanan, sese ve ışığa karşı hassasiyeti artan Güven, sıvı almakta güçlük çekiyor ve sadece son birkaç günde 1.5 kilo kaybetti.

Eylemcilerin talebi ne?

Güven ve cezaevlerindeki tutuklular, PKK lideri Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, geçtiğimiz günlerde kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Tutuklular Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.