Ana SayfaGüncelABD: Kürtleri koruma anlaşması sağlanmadan çekilme yok

ABD: Kürtleri koruma anlaşması sağlanmadan çekilme yok

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton, Kürtlerin korunmasına ilişkin anlaşma sağlanmadan ülkesinin Suriye’den çekilmeyeceğini söyledi, Türkiye’ye uyarılarda bulundu. Açıklamaya Ankara’dan tepki geldi. Trump da “Suriye’den çekilmenin çabuk olacağını söylemedim” açıklamasında bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Ankara’ya yapacağı ziyaret öncesi gittiği İsrail’de, Amerikan askerlerinin Suriye’den çekilmesi konusuna dair açıklamalarda bulundu.

Bolton, İsrail ve Türkiye ile ABD’nin Suriye’den çekilmesini görüşeceklerini söylerken, Ankara’nın ABD ile tam koordinasyon halinde olmadığı sürece Türkiye’nin Suriye’de askeri harekât yapmasını istemediklerini belirtti.

“Türklerin ABD ile tam koordinasyon içinde olmayan ve ABD’nin onay vermediği askeri faaliyetlere girmemeleri gerektiğini, böylece hem bizim askerlerimizi tehlikeye atmamaları hem de başkanın, bizimle birlikte savaşmış olan güçlerin tehlikeye atılmaması yönündeki şartını yerine getirmeleri gerektiğini düşünüyoruz.

“Kürtleri korumaya yönelik anlaşma imzalanmadan ABD askerlerinin çekilmesi gerçekleşmeyecek.”

Ankara’dan tepki

Boltan’ın bu açıklamasına yanıt Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’dan geldi.

Kalın, Bolton’ın “bizimle birlikte savaşmış olan güçler” dediği Kürt güçler için “terör örgütü” dedi. ABD’den gelen açıklamayı ‘akıl dışı’ olarak niteleyen Kalın, hedeflerinin YPG olduğunu vurguladı.

“Bir terör örgütünün Kürtleri temsil ettiğini ileri sürmek, her şeyden önce Kürt kardeşlerimize saygısızlıktır. Türkiye’nin PKK ve Suriye uzantılarına yönelik mücadelesinin bir amacı da Kürtleri bu terör örgütünün zulmünden ve baskısından kurtarmaktır.

“Türkiye, Suriyeli kardeşleri arasında hiçbir dini, etnik ve mezhebi ayrım yapmadan savaşın sona ermesi, güvenliğin sağlanması ve siyasi geçiş sürecinin uygulanması için çabalarına kararlılıkla devam edecektir.”

Trump’tan yeni açıklama

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump’tan da ‘çekilme’ ile ilgili yeni bir açıklama yaptı.

Beyaz Saray’da gazetecilere konuşan Trump, “Askerlerimiz Suriye’den çekiliyor ama bunun çabuk olacağını asla söylemedim” dedi.

Trump, Suriye’den Amerikan askerlerinin çekileceğini ancak bunun çabuk olacağı yönünde bir açıklamayı asla yapmadığını da belirtti.

Açıklama Ankara ziyareti öncesi

Trump ve Bolton’ın açıklamaları, ABD heyetinin Suriye’de yapılacaklar konusunu görüşmek üzere Salı günü Ankara’ya yapacağı ziyaretin öncesinde geldi.

Bolton’a Ankara temaslarında, ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ile hem ABD’nin Suriye özel temsilcisi hem de IŞİD’le Mücadele Koalisyonu Temsilciliği görevlerini yürüten James Jeffrey eşlik edecek.

Previous post
"Beyin göçü": 11 ayda Türkiye'den binin üzerinde kişi Hollanda'ya başvurdu
Next post
5 ilde okullara kar tatili