Ana SayfaDünyaABD: Türklerin Kürtleri katletmemesini sağlamak görevimizin bir parçası

ABD: Türklerin Kürtleri katletmemesini sağlamak görevimizin bir parçası

HABER MERKEZİ – ABD, Suriye’de Amerikan askerlerinin çekilmesinin ardından Türkiye’nin bölgedeki Kürtleri “katletmemesini” güvence altına almak için Ankara ile görüştüğünü duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Amerikan askerlerinin Suriye’den çekilmesine ilişkin alınan kararın ardından konuyu Türkiye ile görüştüklerini açıkladı.

Amerikan haber kanalı Newsmax TV’ye konuşan Pompeo, ABD’nin görevleri arasında Türklerin Kürtleri “katletmemesini” sağlamak olduğunu söyledi.

DW Türkçe’nin aktardığına göre ABD Dışişleri Bakanı, “Türklerin Kürtleri katletmemesini sağlamanın önemi; Suriye’deki dini azınlıkların korunması. Tüm bunlar hâlâ ABD’nin görevlerinin bir parçası” diye konuştu.

Pompeo, Türkiye ile ilişkilere ilişkin ise “ABD için olumlu sonuçlar ele elde etmek üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan’la ve Türk yönetimiyle birlikte çalışmamız gereken birçok alan var” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı, önümüzdeki hafta Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’in Ankara’ya geleceğini de hatırlattı.

Öte yandan Pompeo, ABD Başkanı Donald Trump’ın geçtiğimiz ay duyurduğu Suriye’den çekilme kararının gerçekleşeceğini de aktardı ancak çekilme takvimine ilişkin bir bilgi vermedi.

Ankara’dan yanıt

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’nun açıklamalarına ise Ankara’da yanıt geldi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy tarafından yapılan açıklamada, “ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’nun dün verdiği mülakatta Suriye bağlamında ülkemiz hakkında sarf ettiği ifadeleri gerek üslup gerek içerik bakımından reddediyoruz” denildi.

“Ülkemizin bir terör örgütüyle mücadelesinin Suriye’deki belirli bir topluluğun hedef alındığı şeklinde çarpıtılarak takdim edilmesi asla kabul edilemez” diye devam eden açıklamada, Türkiye’nin Suriyeli Kürtlerin haklarının koruyacağı da savunuldu.

Türkiye’nin operasyon hazırlığı

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 12 Aralık 2018 tarihinde Fırat’ın doğusuna yani Demokratik Suriye Güçleri denetimindeki bölgelere “birkaç gün içerisinde operasyon düzenleneceğini” söylemişti.

Erdoğan’ın açıklaması sonrası 19 Aralık’ta ABD Başkanı Donald Trump, IŞİD’i yendiklerini savunarak Suriye’den çekileceklerini duyurmuştu.

ABD’nin bu kararı sonrası Erdoğan, “Son gelişmeler bizi bir müddet daha beklemeye itti” diyerek operasyonun ‘askıya alındığını’ açıklamıştı.

Türkiye halihazırda sınıra askeri yığınak yapmayı sürdürürken, YPG güçleri Şam’ı Minbiç’i korumaya davet etmiş, Şam yönetimi bu davete karşılık vermiş, Rusya da bundan ‘memnuniyet duyduğunu’ dile getirmişti.


Putin’le konuşan Macron: IŞİD’le savaşan Kürt güçleri korunmalı

Previous post
‘La Casa de Papel’in yaratıcısından yeni bir polisiye: ‘The Pier’
Next post
İzmir'de kadın cinayeti: Kader Erenuluğ evinde öldürüldü