Ana SayfaDünyaABD’den Venezuela’nın resmi petrol şirketine yaptırım

ABD’den Venezuela’nın resmi petrol şirketine yaptırım

HABER MERKEZİ – Venezuela’da, muhalif siyasetçi Juan Guaido’nun kendisini geçici devlet başkanı ilan etmesinin ardından başlayan kriz, ABD’nin ekonomik yaptırım kararı ile yeni bir boyuta taşınıyor.

Venezuela’da 2015 seçimlerinde muhalefetin çoğunluğu ele geçirdiği ancak 2017 yılında Anayasa Mahkemesi tarafından yetkileri elinden alınan Ulusal Meclis’in Başkanı Juan Guaido’nun kendisini geçici devlet başkanı ilan etmesinin ardından başlayan siyasi kriz tırmanıyor.

Guaido’nun devlet başkanlığını ilk tanıyan ülke olan Amerika Birleşik Devletleri (ABD), mevcut Devlet Başkanı Nicolas Maduro üzerindeki baskısını artırıyor.

PDVSA’ya yaptırım

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Washington’ın Venezuela’da devlete ait petrol şirketi PDVSA’ya (Petroleos de Venezuela) yaptırım uygulamaya başladığını duyurdu.

Bolton, bu adımın “Nicolas Maduro yönetiminin Venezuela halkının varlıklarını yağmalamasına engel olmak amaçlı” olduğunu ifade etti.

Bolton, Venezuela’ya ait 7 milyar dolarlık mal varlığına el konulduğunu söyledi.

ABD Hazine Bakanı Steve Mnuchin de Venezuela petrolü satışlarından elde edilen kazancın Nicolas Maduro hükümetinin elinden alınacağını söyledi.

“PDVSA uzun bir süredir Venezuelalı yetkililer ve iş insanlarının yolsuzlukları, zimmetlerine para geçirmeleri için bir aracı oldu. Bugünkü PDVSA ile ilgili karar, Venezuela’nın mal varlıklarını Maduro’da alıp, ait oldukları yere, Venezuela halkına temin edecektir.”

‘Ülke dışındaki mal varlıkların kontrolü Guaido’nun eline geçti’

ABD’nin PDVSA’ya yaptırım kararını açıkladığı sıralarda, Juan Guaido da Venezuela Kongresi’ne şirket ve şirkete bağlı petrol rafinerisi Citgo yönetimine yeni bir isim atamaları talimatı verdiğini duyurdu.

Guaido ayrıca, Venezuela’nın ülke dışındaki mal varlıklarının kontrolünü ele geçirdiğini açıkladı.

“Cumhuriyetimiz’in ülke dışındaki varlıklarının kontrolünü aşamalı ve düzenli bir şekilde kontrolüme almaya başlıyorum.”

PDVSA, OPEC ülkesi Venezuela’nın en büyük gelir kaynağı. Citgo da Venezuela’nın en önemli dış varlığı konumunda. Venezuela’nın en büyük petrol müşterisi ise ABD.

Diğer yandan Guaido’nun Britanya’nın Başbakanı Theresa May ve Merkez Bankası Başkanı Alan Carney’e bir mektup yazıp, Venezuela’nın İngiltere’deki ülkedeki altın rezervlerinin Nicolas Maduro’ya verilmemesini istediği belirtildi.

Maduro’dan önlem açıklaması

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ABD’nin PDVSA’ya uygulamayı kararlaştırdığı yaptırımlara karşı önlem alınacağını duyurdu, “ABD’ye gereken yasal cevabı vereceğiz” dedi.

Maduro televizyondan yaptığı konuşmada holding yönetimine PDVSA’nın ABD’deki kuruluşu Citgo’nun “mülkünü ve varlığını” korumak amacıyla ABD ve uluslararası mahkemelere başvurulması için direktif verdiğini söyledi.

Ne oluyor?

Venezuela’da Maduro iktidarını “meşru olmadığı” gerekçesiyle tanımadığını açıklayan Ulusal Meclis Başkanı Guaido, 23 Ocak Çarşamba günü kendini devlet başkanı ilan etmişti.

Guaido, ABD başta olmak üzere Kanada, çok sayıda Güney Amerika ülkesi ve Avrupa’dan destek alıyor.

Özellikle Venezuela ordusunun mevcut Devlet Başkanı Maduro’nun arkasında durması Guaido’nun durumunu zorlaştırıyor. Juan Guaido da askerlere çağrıda bulunarak, Venezuela halkının yanında olmalarını talep ediyor.

Kendi meşru iktidarına karşı bir darbe yapılmaya çalışıldığı görüşünü savunan Nicolas Maduro ise, şu an için aralarında Rusya, Çin ve Türkiye gibi ülkelerin de olduğu bazı devletlerin desteğine sahip.

Diğer taraftan Venezuela’da son birkaç yıldır dönem dönem yoğun protesto gösterileri düzenlendi. Bunların bir kısmı aylarca sürerken, bir bölümü de kısa süre içerisinde sönümlendi.

Analistler, Venezuela’daki siyasi durumun son yıllarda oldukça karmaşık bir hal aldığını ve bu nedenle de neler olabileceğini öngörmenin oldukça zor olduğunu söylüyor.


Bu haber BBC Türkçe’den derlenmiştir.
Previous post
İzmir’de bir Diyarbakır çocuğu
Next post
MEB duyurdu: Özel öğretim kursları ve temel liseler kapatılıyor