Ana SayfaCezaevleriAçlık grevleri: Adalet Bakanlığı’ndan TTB’nin talebine ret, SES’ten çağrı

Açlık grevleri: Adalet Bakanlığı’ndan TTB’nin talebine ret, SES’ten çağrı

HABER MERKEZİ – Sağlık durumu kritik eşiği aşan tutuklu HDP Milletvekili Leyla Güven’in açlık grevi eylemi 76’ncı gününde. TTB, Güven’in sağlık durumunun bağımsız bir hekim heyeti tarafından takip edilmesi için cezaevi savcılığına yaptıkları başvurunun Adalet Bakanlığınca reddedildiğini söyledi. SES ise Sağlık ve Adalet Bakanlığı’na can kaybı yaşanmadan diyalog zemininin oluşturulması için çağrıda bulundu.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in açlık grevi bugün 76’ncı gününde.

Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Güven ile beraber 250’yi aşkın tutuklunun da açlık grevi eylemi devam ediyor.

Açlık grevindeki tüm tutukluların talebi, PKK lideri Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılması.

TTB’nin talebine ret

Sağlık durumu gittikçe kötüye giden Güven’in durumuna ilişkin Türk Tabipleri Birliği (TTB) Açlık Grevi İzleme Heyeti Üyesi Cigerxun Polat bir açıklama yaptı.

Açlık grevi eylemcilerinin yoğun semptomlarının kendilerine ulaştığını belirten Polat, “Leyla Güven’le ilgili bize ulaşan bilgiler çok yoğun yorgunluk, bulantı, kusma, sıvı alamama durumu söz konusudur” dedi.

Güven’in sürdürdüğü açlık grevi eylemi nedeniyle avukatları aracılığıyla yakınlarının Diyarbakır Tabipler Odası’na başvurması üzerine Diyarbakır E Tipi Cezaevi savcısıyla görüştüklerini aktaran Polat, “Leyla Güven için bağımsız bir hekim heyetinin oluşturulmasını ve sağlık durumuna dair tespitleri yapmasını talep ettik ancak Adalet Bakanlığı tarafında ret cevabı aldık” dedi.

Polat, bakanlığın, “Uygun değil, gereken müdahaleleri kendimiz yaptık” dediğini aktardı.

SES’ten çağrı: Can kaybı yaşanmadan diyalog oluşturulmalı 

Cezaevlerine yayılan açlık grevlerine dair bir açıklama da Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’ndan (SES) geldi.

Ankara’daki SES genel merkez binasında düzenlenen toplantıda konuşan SES Eş Genel Başkanı İbrahim Kara, açlık grevi eylemlerinin kritik aşamada olduğunu söyledi.

Kara, sendikalarına ulaşan bilgilere göre 22 Ocak tarihi itibari ile 60 cezaevinde 293 kişinin açlık grevi eyleminde olduğu bilgisini paylaştı.

Kara, açlık grevindekilerin durumlarının tespiti için sağlık örgütleri ve insan hakları örgütlerinden oluşan bir heyetin cezaevlerini ziyaret etmesine izin verilmesini istedi.

Ayrıca Kara, tutuklu ve hükümlülerin kalıcı zarar görmemesi ve can kayıplarının yaşanmaması için Adalet Bakanlığı’nı ve Sağlık Bakanlığı’nı diyalog zemini oluşturarak gerekli adımları atmaya davet etti.

İmza kampanyası

Güven’in eylemi sürerken ona destek için önceki gün change.org üzerinden uluslararası bir imza kampanyası başlatıldı.

İmza kampanyasına katılım halihazırda 5 bini aşmış durumda. [Kampanyaya buradan ulaşabilirsiniz]

Tutukluların talebi ne?

Güven, 19 Ocak’ta Diyarbakır’da düzenlenen ve on binlerce kişinin katıldığı HDP mitingine gönderdiği mektupta “Uğruna ölecek bir yaşam gerçeğini soluduğumu ve bu uğurda seve seve ölümü kucaklayacak bir noktada olduğumu belirtiyorum” diyerek, talebi gerçekleşmeyene dek eyleminin süreceği mesajını vermişti.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, geçtiğimiz günlerde kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Tutuklular Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.

Previous post
Tanıl Bora çevirisiyle Rilke'den "Uzak Gece Rüzgarı"
Next post
HDP, Diyarbakır dahil 11 kentin eş başkan adaylarını açıkladı