Ana SayfaDünyaAf Örgütü: Şengal’de IŞİD suyu silah olarak kullandı

Af Örgütü: Şengal’de IŞİD suyu silah olarak kullandı

HABER MERKEZİ – 2014’te IŞİD’in katliamlar yaptığı Şengal’e bugün hala Ezidiler geri dönemiyor. Konuya dair bir rapor hazırlayan Af Örgütü, IŞİD’in burada su kuyularına kasıtlı olarak zarar verdiğini, tarım alanlarına mayın döşediğini, bunun da geri dönüşleri zorlaştırdığını aktarıyor. Örgüte göre bu hasarlar da savaş suçları kapsamına giriyor. Af Örgütü’nden Ruhat Sena Akşener, bu raporun ayrıntılarını webiz’de değerlendirdi.

Uluslararası Af Örgütü “Ölü Topraklar: İslam Devleti Irak’taki Tarım Arazilerine Kasten Zarar Verdi” başlıklı raporunu 2018’in sonunda açıkladı.

Af Örgütü’nün bu raporu, Şengal bölgesi ile en çok zarara uğrayan yerlerin bazıları da dahil olmak üzere Irak’ın kuzeyindeki kırsal alanlara düzenlenen ziyaret neticesinde oluşturuldu.

Rapor, IŞİD’in yakıp yıkma taktikleri nedeniyle kırsal toplulukların özellikle Ezidilerin halen yaşadığı zorluklara dikkat çekiyor. Rapora göre örgüt tarım yapmayı imkansız kılmak için özellikle uğraştı ve uzun vadeli tarımsal tahribat yarattı.

Raporda, IŞİD’in “cinayet, zulüm, tecavüz ve köleleştirmenin de parçası olduğu savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar işlemenin yanı sıra geçimlik tarım yapan ve küçük toprak sahibi çiftçilerin su kuyularını zarar vermek üzere hedef aldığı” vurgulanıyor.

“Çoğunlukla kuyuların içine moloz, yağ ve diğer nesneler attı ve su pompalarını, kabloları, jeneratörleri ve trafoları çaldı veya bunlara zarar verdi. Silahlı grup ayrıca bağları yaktı veya kesti, önemli elektrik hatlarını ise devirdi ve çaldı.”

Raporda bu yıkımlar nedeniyle yüz binlerce kişinin topraklarına geri dönmeye cesaret edemediği belirtiliyor.

Beril Eski (solda), Ruhat Sena Akşener (sağda)

Bu raporun ayrıntıları ve “Ezidiler neden geri dönemiyor?” sorusu webiz’deki “Haklıyız” programında değerlendirildi.

Beril Eski’nin konuğu olan Af Örgütü Kampanyalar ve Savunuculuk Direktörü Ruhat Sena Akşener raporun Ezdilerin kendi toraklarına, tarım alanlarının durumuna odaklandığını hatırlattı.

IŞİD’in tarım alanlarına da zarar verdiğini belirten Akşener, “Topraklara zarar verilmesi, orada yeniden bir yaşam kurulmasını engelliyor. Ezidilerin geçim kaynaklarının tarım olduğunu ve bunun bitirilmek istendiğini görüyoruz. Bu savaş suçu kapsamında değerlendirilebilir” dedi.

Su kuyularının hemen hemen hepsinin kullanılamaz hale getirildiğini söyleyen Akşener, “IŞİD suyu silah olarak kullandı” dedi.

Raporun yetkililere tavsiyelerde bulunduğunu da söyleyen Akşener, “Alt yapısal çalışmaların hızla gerçekleşmesi gerekiyor. Suya erişimin sağlanması lazım” uyarısında bulundu.


webiz’deki programın tamamını aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz.


Twitter

Facebook

Youtube

Previous post
"2019’da daha iyi olacağız" diyen Albayrak: İstediğimiz rakamlar yok, marketlerle konuşacağız
Next post
Danışanına cinsel saldırıda bulunan Murat Paker'e 4 yıl 2 ay hapis cezası