Ana SayfaDünyaAngela Davis’ten açlık grevindeki Leyla Güven için mektup

Angela Davis’ten açlık grevindeki Leyla Güven için mektup

HABER MERKEZİ – Akademisyen, yazar ve hak savuncusu Angela Davis, açlık grevi eylemini sürdüren Leyla Güven için kaleme aldığı mektubunda, “Şimdi Öcalan’ın tecridi konusunda Güven’in sunduğu örneği ve liderliğini takip etmeliyiz” dedi ve Güven’in bir an önce serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven, “Abdullah Öcalan’a dönük tecridi protesto etmek için” başladığını duyurduğu açlık grevi eyleminin 71’inci gününde.

Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Güven’in eylemi cezaevlerinde yayılarak devam ederken bir destek de ABD’de 1970 yılında cezaevi koşullarını protesto etmek için açlık grevi yapan eylemcilerden biri olan Angela Davis’ten geldi.

Siyasi aktivist, akademisyen ve yazar Davis’in “Türkiye’ye: Açlık grevindeki Leyla Güven’i serbest bırakın” başlığı taşıyan mektubu, ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times’ta yayınlandı.

Eyleme destek

Davis, mektubunda, “Güven, dünya çapında barış, adalet ve özgürleşmeye inanan insanlar için önemli bir ilham kaynağı. Onu destekleyen herkese katılıyorum ve Öcalan’ın baskıcı hapis koşullarını kınıyorum” ifadelerini kullandı.

‘ABD’de endüstriyel hapishane komplekslerini protesto edenler olarak, Türkiye’deki Amerikan tipi hapishanelere direnen kadınlar başta olmak üzere Kürt siyasi tutuklulardan yıllar boyunca cesaret bulduklarını’ söyleyen Davis, Güven’in serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Davis, “Şimdi Öcalan’ın tecridi konusunda Güven’in sunduğu örneği ve liderliğini takip etmeliyiz” sözlerini kullanarak, “Hapisteki diğer siyasetçilerin parlamentoya seçildikten sonra serbest bırakılması gibi, Güven’in de bırakılması gerekiyor” dedi.

Davis ayrıca barış sürecindeki müzakerelerin 2015 yılında sona erdirilmesinden bu yana HDP’nin ve DTK’nin binlerce lideri ve temsilcisinin cezaevinde olduğuna da dikkat çekti.

Angela Davis hakkında

Feminizm, Afro-Amerika çalışmaları, eleştirel tarih, Marksizm, popüler müzik ve ceza sistemlerinin felsefesi ve tarihi üzerine çalışan Angela Davis, aynı zamanda kadın ve insan hakları savunucusu.

1970’li yıllaɾda ABD’li insan haklaɾı savunucusu olarak tanınmaya başlayan Davis, bu yıllarda siyasi tutuklulaɾın haklaɾı haɾeketinin sembolü oldu ve ırkçılık karşıtı eylemlere katıldı.

Ayrıca yine aynı dönemde Kara Panter partisi ile ilgili bir suça karıştığı gerekçesiyle tutuklandı, hatta idamı istendi. Ancak konunun uluslararası çapta tepki çekmesi üzerine Davis serbest bırakıldı.

Davis’in ABD’de siyahların yurttaşlık hakları hareketleri, feminist eylemcilik ve Amerikan cezaevi sistemi konusunda çok sayıda çalışmada imzası bulunuyor.


Bianet, Mezopotamya Ajansı, Karınca
Previous post
Slyvia Plath’in daha önce yayımlanmamış öyküsü okuyucuyla buluşacak
Next post
Yaklaşık 3 yıldır tutuklu: Gazeteci Ziya Ataman'a tahliye yok