Ana SayfaGüncelAnkara Barzani’yle görüştü, Kürdistan Bölgesi’ndeki partiler tepkili

Ankara Barzani’yle görüştü, Kürdistan Bölgesi’ndeki partiler tepkili

HABER MERKEZİ – Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Barzani ile görüşen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Üs saldırısıyla ilgili konuştuk, gerekli tedbirleri aldıklarını söylediler” dedi. Diğer Kürdistan Partileri ise hem Irak hükümeti hem Kürdistan Bölgesi hükümetine tepkili. “Yerel halkın Türk devletinin bölgede varlığını istemediği” ifade eden partiler, “Hava saldırıları Irak’ın bağımsızlığına saldırıdır ve insan haklarının ihlalidir” diyerek Ankara’ya karşı tavır alınması gerektiğini savunurken, Irak’tan da Türkiye’ye kınama geldi.

Irak Kürdistan Bölgesi’nin Duhok kentine bağlı Sheladiz bölgesinde yer alan Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait askeri üste yer alan askeri araçlar dün yani 26 Ocak’ta ateşe verildi, üs bölgesinde protestolar düzenlendi.

Uluslararası haber ajansı Reuters üsteki iki tankın ve bazı diğer araçların yakıldığını bildirmişti.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre ise dünkü olaylar esnasında 12 yaşındaki Hisen Rekani isimli bir çocuk ile eylemlere karşı savaş uçaklarının alçak uçuş yapması sırasında yaşanan sonik patlama nedeniyle kalp krizi geçiren yaşlı bir kişi yaşamını yitirdi.

Yerel kaynaklara göre sık sık TSK bombardımanından etkilenen bölgedeki köylüler bu duruma karşı üsse yürüdü.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden ismini açıklamak istemeyen bir yetkili de Reuters’a yaptığı açıklamada “kalabalığın Türkiye’nin bölgede gerçekleştirdiği hava saldırılarını protesto ettiğini” söyledi.

Ancak Türkiye Milli Savunma Bakanlığı olayı “PKK provakasyonu” olarak nitelendirdi.

Çavuşoğlu, Barzani’yle görüştü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Irak’ın kuzeyindeki operasyonlarına değinerek, “PKK bundan rahatsız olmaya başladı. İyice köşeye sıkıştılar” diyerek üsse dönük eylemin de bununla ilgili olduğunu söyledi.

Dün akşam Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ile telefonda görüştüğünü aktaran Çavuşoğlu, “Gerekli tedbirleri aldıklarını söylediler. Bir daha böyle bir olaya bölgede izin vermeyeceklerini söylediler” dedi.

Kürdistan’daki partiler Ankara’ya tepkili

Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ndeki diğer siyasi partiler ise tepkili.

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK), Yeni Nesil Hareketi, Kürdistan Emekçi Partisi ve Goran, yaptıkları ayrı ayrı açıklamalarda Irak hükümeti ve Kürdistan Bölgesi hükümetinin Türkiye’ye karşı açık tutum almasını isteyerek, askeri üslerin kapatılması gerektiğini vurguladılar.

Açıklamalarda TSK bombardımanlarında sivillerin öldüğü belirtilirken, “yerel halkın Türk devletinin bölgede varlığını istemediği” ifade edildi.

Partilerden Goran, “Hava saldırıları Irak’ın bağımsızlığına da saldırıdır. İnsan haklarının da ihlalidir. Kürdistan Bölgesi hükümeti Türk devletinin saldırılarına karşı çıkması yerine PKK’yi bahane gösteriyor” dedi.

Partilerin açıklamasında “Bombardıman, top atışı yerine barış ve çözüm yolları düşünmelidir” çağrısı da yer aldı.

Irak’tan Ankara’ya kınama

Gelişmelerin ardından ise Irak’ın Türkiye’ye protesto notası vereceği açıklandı.

DW’nin haberine göre Irak Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız’ı çağırarak, ülkenin kuzeyinde yaşanan olaylar nedeniyle Türkiye’yi kınarken, protesto notası verileceğini söyledi.

Açıklamada sivillere ateş açıldığı ve en az bir kişinin yaşamını yitirdiği belirtilerek, “Irak’ın egemen bir ülke olduğu, bu egemenliği tehdit eden her türlü adımın kabul edilemez olduğu” ifade edildi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Rusya "Fırat'ın batısı" dedi: Türkiye İdlib anlaşmasını tam olarak uygulamıyor
Sonraki Haber
Temelli hükümete seslendi: Talep çok net, tecridi sonlandırın