Ana SayfaÇalışma YaşamıAralık ayında da enflasyon yüzde 20’nin üzerinde: İktisatçılar ne diyor?

Aralık ayında da enflasyon yüzde 20’nin üzerinde: İktisatçılar ne diyor?

HABER MERKEZİ – Enflasyon Aralık ayında yüzde 0,40 düşerken, yıllık artış yine yüzde 20’nin üzerinde oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aralık ayı enflasyon verilerini açıkladı.

Devlet çalışanları, sözleşmeliler ve memur emeklilerinin maaşlarına 2019’un ilk yarısında yapılacak zammı belirleyecek Aralık ayı enflasyon rakamları açıklandı.

Buna göre tüketici fiyatları Aralık ayında yüzde 0,40 düşerken, yıllık artış ise yüzde 21,62’den yüzde 20,30’a geriledi.

Kasım ayında yıllık enflasyon yüzde 21,62’de yer alırken, Ekim ayında yıllık enflasyon yüzde 25,24 seviyesine yükselerek 2003’ten bu yana gördüğü en yüksek düzeye ulaşmıştı.

Öte yandan Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi’nde (Yİ-ÜFE) yıllık artış yüzde 33,64 oldu.

Ne kadar zam yansıtılacak?

2018 yılı enflasyon rakamının açıklanmasıyla memurlar ve memur emeklileri ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve BAĞ-KUR emeklilerinin maaşlarına yansıtılacak enflasyon farkı oranları da belli oldu.

Buna göre memurlar ve memur emeklilerine yüzde 10,7 düzeyinde enflasyon farkı yansıtılacak.

SGK ve Bağ-Kur emeklileri içinse bu oran yüzde 10,19.

Memurlar, sözleşmeliler, geçici personel ve memur emeklileri, zamlı maaşlarını ve enflasyon farkını 15 Ocak’ta alacak.

Yeni zamlarla birlikte emeklilerin en düşük maaşları şu şekilde oldu:

  • BAĞ-KUR Esnaf Emeklisi en düşük maaşı: 1.690 lira
  • BAĞ-KUR Tarım emeklisi en düşük maaşı: 1.189,71 lira
  • SSK Emeklisi en düşük maaşı: (2000 öncesi) 1.888 lira
  • SSK Emeklisi en düşük maaşı: (2000 sonrası) 1.125,57 lira
  • Memur Emeklisi en düşük maaşı: 2.379 lira

İktisatçılar ne diyor?

Enflasyon verilerini değerlendiren kimi iktisatçıların yorumları ise şöyle:

Mustafa Sönmez

“Beklendiği gibi akaryakıt ve otomobildeki fiyat inişinin etkisiyle Aralık’ta TÜFE % 0,4 düştü ve yıllığı % 20.3 oldu. Bu sonuçta vergi indirimleri ve dövizin hız kesmesi, iç talebin kuruması etkili oldu.

Dünya petrol fiyatlarındaki düşüş, içeriye de yansıdı. Enerji fiyatlarının % 9 düşüşü sonucu, dövizdeki tırmanışın da durmasıyla Yİ-ÜFE yani sanayici fiyatları Aralık’ta %2.2 geriledi, yıllığı da %33.6 oldu.

Alt ve orta sınıfın bütçesini kapsayan gıdada yıllık enflasyon % 25, konutta % 24, ev eşyasında % 32. Gerçek enflasyon kalemleri bunlardır. Gözden kaçmasın.”

Veysel Ulusoy

“Fiyat seviyesinin çok yükseldiği bir ortamda enflasyon oranını değerlendirmek akıldışı bir durum.”

Ümit Akçay

“Enerji fiyatındaki gerileme (ulaştırma) sayesinde ve vergi indirimlerinin katkısıyla ‘imal edilmiş’ bir enflasyon rakamı var. Gıda enflasyonu halen 25’lerde. Halkın enflasyonu ile ilan edilen enflasyon arasındaki fark büyüyor.”

Albayrak’tan açıklama

Enflasyon verilerini değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Yıl sonunda hedeflerimizin tamamını neredeyse tutturduk” dedi.

“Gıdada fiyat indirimlerinin çok ciddi yansıdığını söyleyemeyiz” ifadelerini kaydeden Albayrak, “İndirim yapan sektörlerin cirolarında yükseliş oldu; firma ve sektör bazında indirimi iyi yansıtanlar olduğu gibi az yansıtanlar da oldu” diye ekledi.

Albayrak ayrıca “Seçim ekonomisi uygulansaydı, 2018 sonu itibariyle bütçe açığı hedefini başaramazdık, 2019 bütçesinde çok daha güçlü bir performans sergileyeceğiz” diye konuştu.

Dolar/TL’de son durum ne?

Bugün piyasalar Aralık ayı enflasyon verilerini takip ederken, yılın ilk iş gününden bu yana yukarı yönelen dolar/TL, gece saatlerinde 5.72 seviyesine ulaştı.

Dolar kuru sabah saat 08.44’teyse yüzde 5.4610 seviyesinde yer alırken, aynı dakikalarda euro/TL kuru 6.2040’tan işlem gördü.

Dolar/TL, enflasyon verilerinin ardından 5.47’de fiyatlandı.

Öte yandan Mahfi Eğilmez, dolar/TL’deki hızlı yükselişe ilişkin kaleme aldığı “Kur niçin yükseldi?” başlıklı yazısında, şunları kaydetti:

“Dünden itibaren gelişme yolundaki ülke paraları başlıca rezerv paralara karşı hızlı değer kaybı içine girdi. Brezilya’daki iktidar değişiminin yarattığı olumlu rüzgârın Brezilya Real’inin olumlu biçimde ayrışmasına yol açması dışında gelişme yolundaki ekonomilerin paraları hep birlikte değer kaybetti. Bu gelişmede özellikle Çin’in büyüme hızının daha da düşebileceği beklentisi ve bunu esas alan Apple’ın iphone’a yönelik talep daralmasını da gerekçe göstererek satış tahminlerini düşürmesi etkili oldu. Bu gelişmeler, dünya genelinde büyümede bir yavaşlama olacağı izlenimi doğurdu. Bu izlenim, piyasaları olumsuz etkiledi ve sonuç olarak gelişmekte olan ekonomilerin para birimleri değer kaybı yaşadı.”




Önceki Haber
Gazeteci İdris Yılmaz'a 6 yıl 3 ay hapis cezası
Sonraki Haber
Güven'in eylemi 57'nci gününde, HDP miting hazırlığında