Ana SayfaGüncelAraştırma: Türkiye’deki pudra markalarında asbest tespit edildi

Araştırma: Türkiye’deki pudra markalarında asbest tespit edildi

HABER MERKEZİ – Asbest ve Tehlikeli Atıklar Derneği ile Asbest Söküm Uzmanları Derneği’nin yaptığı araştırmada, Türkiye genelinde çeşitli markalardan rastgele seçilen 4 adet pudra numunesinin tamamında asbest tespit edildiği belirtildi.

Asbest ve Tehlikeli Atıklar Derneği (ASTA) ve Asbest Söküm Uzmanları Derneği’nin (ASUD) 2018’in Aralık ayında yaptığı ortak araştırmaya göre, Türkiye’de satılan 4 pudra markasında asbest tespit edildi.

Araştırmaya ilişkin yapılan açıklamada, asbestin kanserojen etkisine karşı önlem alınması için uyarıda bulunuldu.

Asbest Söküm Uzmanları Derneği Başkanı Cafer Fidan, konuya ilişkin Evrensel’e yaptığı açıklamada, analiz sonuçlarına göre incelenen pudra numunelerinin tamamında asbeste rastlandığını söyledi.

Fidan, Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) ‘kesin kanserojen’ tanımlanması ile 1. grupta sınıflandırdığı asbesttin, pudralarda ortaya çıkmasının halk sağlığı konusunda büyük tehlike arz ettiğini ifade etti.

Fidan, asbestin kanserojen bir madde olduğu hatırlatarak, şunları dile getirdi:

“Asbest aslında doğada serbest halde bulunan bir mineral. Solunduğunda akciğerlerde kanser üremesine neden olabiliyor, çeşitli hastalıklara sebep oluyor. Radyasyon gibi bir kere solunulduğunda kanser olunması gibi değil ama burada hastalığın kuluçkası gibi süreler var. En erken 4-6 yıl arasında bir sürede maruz kalındıktan sonra ortaya çıkabiliyor. Maruz kalındıktan sonra hastalığın ortaya çıkması 40 yıla kadar da varabiliyor. Bugün asbeste maruz kaldıysanız 40 yıl sonra hasta olabiliyorsunuz.”

Derneklerin ortak yaptığı açıklamanın tam metni ise şöyle:




Önceki Haber
İzocam işçileri greve başladı: 'Geri adım atmayız'
Sonraki Haber
Kadın cinayeti: Didem Uslu babası tarafından öldürülmüş