Ana SayfaGüncelAskeri kulis: İki komutan Kuzey Suriye operasyonuna itirazları var diye pasife alınmış

Askeri kulis: İki komutan Kuzey Suriye operasyonuna itirazları var diye pasife alınmış

HABER MERKEZİ – 2’nci Ordu Komutanı İsmail Metin Temel ve 4’üncü Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Barut’un, Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna olası operasyonuna itirazları olduğu için pasif göreve çekildiği öne sürüldü. İddiaya göre iki komutan olası bir harekâtın zor olacağı görüşünde ve uluslararası desteğin yetersizliğine dikkat çekiyor.

2’nci Ordu Komutanı İsmail Metin Temel ve 4’üncü Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Barut’un görevleri 31 Aralık’ta değiştirilmişti.

İki komutan ‘tenzili rütbe‘yle pasif göreve çekilmişti.

İddiaya göre iki asker, Türkiye’nin olası Kuzey Suriye operasyonuna karşı çıktığı için pasif göreve çekildi.

Sözcü yazarı Deniz Zeyrek söz konusu iddiayı ‘aldığı askeri kulis bilgilerine’ dayandırıyor. Buna göre komutanların görevlerindeki değişikliğin sebebi 14-15 Aralık tarihlerinde Ankara’da Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda düzenlenen Madalya ve Başarılı Birlik Ödül Töreni’ne katılmaması değil, esas gerekçe Fırat’ın doğusuna düzenlenecek harekat konusunda komutanların siyasi iradeyle anlaşamaması.

İki komutanın “Fırat Kalkanı” ve “Zeytin Dalı” isimli harekâtlarda önemli görevler üstlendiğini hatırlatan Zeyrek, yazısında, komutanların olası operasyona karşı çıkma gerekçelerini yine askeri kulislerden edindiği bilgilere dayandırıyor. Bu ‘itirazlar’ da özetle şöyle:

  • ‘Karşıdaki tehdit’, ‘Fırat Kalkanı‘ ve ‘Zeytin Dalı’ operasyonlarına göre daha yüksek
  • Uluslararası destek bu harekat için tam olarak sağlanmış değil; hem ABD hem de Rusya’dan ‘karışık‘ mesajlar var
  • Mevsim ve coğrafi koşulların Türkiye için dezavantaj, bu durum ‘en az kayıpla harekât’ hedefine zarar verecek

“Apolet” tartışması

Pasif göreve çekilen komutanlardan Temel, 24 Haziran seçim kampanyası sırasında bir etkinlikte AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı alkışlaması sebebiyle CHP’nin yoğun tepkisini çekmişti.

Konu CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin Temel’e yönelik “Apoletlerini sökerim” demesiyle akıllarda kalmıştı.

Orgeneral İsmail Metin Temel / Fotoğraf: AA

Türkiye’nin operasyon hazırlığı

Cumhurbaşkanı Erdoğan 12 Aralık’ta Fırat’ın doğusuna yani Demokratik Suriye Güçleri denetimindeki bölgelere “birkaç gün içerisinde operasyon düzenleneceğini” söylemişti.

Erdoğan’ın açıklaması sonrası 19 Aralık’ta ABD Başkanı Donald Trump, IŞİD’i yendiklerini savunarak Suriye’den çekileceklerini duyurmuştu.

ABD’nin bu kararı sonrası Erdoğan, “Son gelişmeler bizi bir müddet daha beklemeye itti” diyerek operasyonun ‘askıya alındığını’ açıklamıştı.

Türkiye halihazırda sınıra askeri yığınak yapmayı sürdürürken, YPG güçleri Şam’ı Minbiç’i korumaya davet etmiş, Şam yönetimi bu davete karşılık vermiş, Rusya da bundan ‘memnuniyet duyduğunu’ dile getirmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Figen Yüksekdağ yazdı: Tecrit sadece Kürtlerin sorunu mu?
Sonraki Haber
BMC Otomotiv'de 90'a yakın çalışan işten çıkarıldı