Ana SayfaGüncelBahçeli: Tampon bölgeye kanmayalım, tüm yaptıklarımızın üzeri bir kalemde silinecek

Bahçeli: Tampon bölgeye kanmayalım, tüm yaptıklarımızın üzeri bir kalemde silinecek

HABER MERKEZİ – ABD ve Türkiye’nin Suriye’de oluşturulacak bir ‘güvenli bölge’ planı hakkında yürüttükleri görüşmelere ilişkin açıklamalarda bulunan MHP lideri Bahçeli, “Bu Kürdistan’a yeni bir adımdır” dedi ve “Rusya bu işin neresindedir?” diye sordu.

MHP lideri Devlet Bahçeli, partisinin İl Başkanları Toplantısı’nda ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde kurulacağını açıkladığı “güvenli bölge” ile ilgili açıklamalarda bulundu.

ABD’nin Fırat’ın doğusunu baz alarak “özerk bir yapı kurma hevesinde” olduğunu öne süren Bahçeli, “Suriye’nin kuzey ve kuzeydoğusunda her yerleşim biriminde etnik kökene göre bir yönetim belirlemek istemektedir. Bu Kürdistan’a yeni bir adımdır” dedi.

Söz konusu “güvenli bölge” planının içinde İsrail’in olduğunu da savunan Bahçeli, “Bedeli ağır olacak paylaşım süreci önümüzdedir” diye belirtti.

MHP lideri Bahçeli, ABD Başkanı Donald Trump’ın 20 millik (32 kilometre) bir “güvenli bölge”den bahsettiğini anımsatarak, şunları söyledi:

“Hükümet buna müspet yaklaşmıştır. Güvenli bölge tamamen Türkiye’nin denetiminde olacaksa diyeceğim bir şey yoktur. Stratejiyi biz kurmuşsak, şartları biz belirlemişsek mesele yoktur. Ancak ABD’nin yazdığı senaryoya kanıp, güvenli bölge diye tampon bölgeye kanacaksak, yeni bir uçuşa yasak bölgeye onay vereceksek, terör örgütlerine göz yumacaksak, herkesi uyarıyorum ki bugüne kadar yaptıklarımızın üzeri bir kalemde silinecektir.”

Ayrıca Bahçeli, şu soruları sıraladı:

  • 20 millik derinliğe sahip olacağı söylenen güvenli bölge tanımı ile kastedilen nedir?
  • Bu güvenli bölgede terör örgütleri bulunacak mıdır?
  • Uçuşa yasak bölge planlaması var mıdır?
  • Rusya bu işin neresindedir?

Ne olmuştu?

ABD Başkanı Trump, Türkiye’nin Suriye’de Kürtleri vurması durumunda Türkiye’yi ekonomik yıkıma uğratacakları tehdidinde bulunmuş ve bölgede 32 kilometrelik (20 mil) bir “güvenli bölge” oluşturacaklarını söylemişti.

Ankara’nın tepki gösterdiği bu açıklamanın ardından AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Trump arasında bir telefon görüşmesi gerçekleştirilmişti.

Trump’la yaptığı görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulunan Erdoğan, “Bizim tarafımızdan Suriye’de oluşturulacak güvenli bölge teyit edildi” demişti.

Son olarak Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, kurulması planlanan “güvenli bölge”nin kontrolünün Türkiye’de olacağını söylemişti.

Bu gelişmeleri değerlendiren Suriye Dışişleri Bakanlığı ise Türkiye’nin Suriye’ye karşı yeni saldırı hazırlığında olduğunu savunmuş ve ülkenin topraklarını her türlü saldırganlığa karşı mevcut tüm olanaklarla koruyacağını kaydetmişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Türkiye dahil tüm tarafların menfaatlerinin gözetildiği bir anlaşmaya varılmasında ısrarcı olacaklarını belirtmişti.


Şam, Kuzey Suriye ve Moskova’dan ‘güvenli bölge’ açıklamaları