Ana SayfaEğitim‘Barış imzacısı’ akademisyen Yonca Demir’e ertelemesiz 3 yıl hapis cezası

‘Barış imzacısı’ akademisyen Yonca Demir’e ertelemesiz 3 yıl hapis cezası

HABER MERKEZİ – Akademisyen Dr. Yonca Demir’e mahkeme 3 yıl hapis cezası verdi. Ceza ertelenmedi.

“Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza attığı için “örgüt propagandası” yapmakla suçlanan akademisyen Dr. Yonca Demir’e hapis cezası verildi.

İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 4. duruşmasında mahkeme, Demir’in 3 yıl hapisle cezalandırılmasına hükmetti, ceza ertelenmedi.

bianet’in haberine göre mahkeme başkanı kararını “2 yıl verdik, 3 yıla çıkardık, onu da bozmadık” diye açıkladı.

Demir, kararı bir üst mahkeme olan istinaf mahkemesine taşıyacak.

Ne olmuştu?

10 Mart 2016’da 1100’ün üzerinde akademisyen Kürt illerindeki yasak ve şiddete son verme ile müzakereleri başlatma çağrısının yer aldığı “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini kamuoyu ile paylaştı. Sonraki katılımlarla imza sayısı 2212’yi buldu.

Bildirinin ardından AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, akademisyenleri hedef almış, “ Aydın falan değilsiniz, karanlık ve cahilsiniz” dedi.

Bunun üzerine imzacı akademisyenler hakkında tutuklamalara varan baskıların startı verildi.

Akademisyenler hakkında Savcı İsmet Bozkurt’un hazırladığı iddianame ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) “örgüt propogandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldı.

23 Ocak itibarıyla 5 Aralık 2017’den bu yana mahkemeye çıkan akademisyen sayısı 450 oldu. 83 akademisyen 1’er yıl 3’er ay, üç akademisyen 1’er yıl 6’şar ay; bir akademisyen ise 2 yıl 3 ay; bir akademisyen 2 yıl 6 ay; bir akademisyen 2 yıl 1 ay; bir akademisyen 3 yıl hapis cezasına mahkum oldu.

Prof. Dr. Büşra Ersanlı, Zübeyde Füsun Üstel,  Ayşe Erzan, Nesrin Sungur Çakmak, Özdemir Aktan, Şebnem Korur Fincancı, Lütfiye Bozdağ  ve Yonca Demir’in cezaları ertelenmedi.