Ana SayfaGüncelBerlinale’de iki Türkiyeli yönetmeninin filmi Altın Ayı için yarışacak

Berlinale’de iki Türkiyeli yönetmeninin filmi Altın Ayı için yarışacak

HABER MERKEZİ – Berlin Film Festivali’nde bu sene iki Türkiyeli yönetmenin filmi de yer alıyor. Fatih Akın’ın ‘Der Goldene Handschuh’u ve Emin Alper’in ‘Kız Kardeşler’i Altın Ayı için yarışacak. Burak Çevik imzalı ‘Aidiyet’ filmi ise Forum bölümünde gösterilecek.

Bu yıl 69’uncusu düzenlenecek Berlin Film Festivali kısaca Berlinale’nin programı açıklandı.

Festivalde çocukluk, aile, cinsiyet eşitliği ile beslenme temalı filmler yer alıyor.

Bu sene “Özel alan politiktir” sloganıyla düzenlenecek olan festival, 7-17 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Berlinale’nin açılışını Danimarkalı yönetmen Lone Scherfig’in imzasını taşıyan ‘The Kindness of Stranger’ filmi yapacak.

Film, New York’ta soğuk bir kış günü yolları kesişen, zor durumda olan insanlar arasındaki iletişimi, şefkati, sevgiyi ve yeni başlangıçlarını konu ediniyor.

DW Türkçe’de yer alan habere göre festival programının en önemli kısmını oluşturan yarışmalı bölümde bu yıl 23 film gösterilecek.

Bu filmlerden 17’si Altın ve Gümüş Ayı için yarışacak, 6 film ise yarışma dışı programda yer alıyor.

İki Türkiyeli yönetmen

Altın Ayı için yarışan filmler arasında Türkiyeli iki yönetmenin imzasını taşıyan filmler de yer alıyor.

Bunlardan biri Fatih Akın’ın yönetmenliğini üstlendiği, 70’li yıllarda Hamburg’da seri cinayetler işleyen Fritz Honka’nın portresini çizen ‘Der Goldene Handschuh’.

Fatih Akın, 2004 yılında da ‘Duvara Karşı’ ile Altın Ayı’nın sahibi olmuştu.

Diğeri ise Emin Alper imzalı ‘Kız Kardeşler’ filmi. Film, kasabaya ‘besleme’ olarak verilen ve yıllar sonra köylerine geri dönen kız kardeşlerin hikayesini anlatıyor.

Emin Alper, ilk uzun metrajlı filmi ‘Tepenin Ardı’ ile Berlinale’ye katılmış ve Caligari ödülüne layık görülmüştü.

İki filmin de dünya prömiyeri Berlinale’de yapılacak.

Altın Ayı için yarışan filmler arasında dikkat çeken diğer yapımlar arasında ise François Ozon’un ‘Grâce à Dieu’, Isabel Coixet’in ‘Elisa Y Marcela’, Agnieszka Holland’ın ‘Mr. Jones’, Wang Xiaoshuai’in ‘Di jiu tian chang’ bulunuyor.

Türkiye’den iki filmin daha gösterimi yapılacak

Türkiye’den festivale davet edilen diğer bir film olan Burak Çevik imzalı ‘Aidiyet’ ise Forum bölümünde gösterilecek.

Perspektif-Alman Sineması bölümünde gösterilecek olan 15 film arasında da Türkiyeli yönetmen Mehmet Akif Büyükatalay imzalı “Oray” da bulunuyor. Büyükatalay’ın ilk uzun filmi “Oray,” GWFF En İyi İlk Film Ödülü’ne aday gösterildi.

Festivalde Forum bölümünde toplam 55 film gösterilecek. Dünya sinemasından örneklerin sunulduğu, festivalin önemli bölümlerinden Panorama’da ise 46 film seyirci ile buluşacak.

69’uncu Berlin Film Festivali’nde bu yıl aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 74 ülkeden 128’i kısa olmak üzere 400 film gösterilecek. Bu filmlerden 135’i belgesel.

Berlinale’de gösterilecek 265 filmin 98’i kadın yönetmenlerin imzasını taşıyor. Altın Ayı için yarışan 17 filmden de 7’sinin yönetmeni kadın.

Uluslararası jüri başkanlığını aktris Juliette Binoche’in yaptığı festivalde 16 Şubat Cumartesi akşamı düzenlenecek tören ile Altın ve Gümüş Ayılar sahiplerini bulacak.




Önceki Haber
İnsan beynindeki düşünceleri sözcüklere dönüştüren teknoloji bulundu
Sonraki Haber
Gomidas’ın 150. yıldönümü UNESCO takvimine dahil edildi