Ana SayfaEkonomi‘Binlerce şirket üretim yapamaz durumda’: Beyaz ete zam bekleniyor

‘Binlerce şirket üretim yapamaz durumda’: Beyaz ete zam bekleniyor

HABER MERKEZİ – TÜKEBİR yöneticileri, beyaz ete Nisan ayından itibaren zam gelebileceğini söylüyor.

Türkiye’de ekonomideki kötü gidişat sektörlere nüfuz etmeye devam ederken, şirketler birer birer konkordato ilan ediyor.

Konkordato ilanlarının yaşandığı sektörlerin başında kanatlı et sektörü geliyor.

Maliyetlerin yüzde 52 ila yüzde 100 arasında zamlandığı sektörde, Köytür ve Keskinoğlu’ndan sonra 40 yıllık Garip Tavukçuluk da konkordato talep etti.

Lades Piliç markasıyla bilinen Garip Tavukçuluk 2.5-3 milyon üreticiye üretim yaptırıyordu.

Sektördeki son durumu Türkiye Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Merkez Birliği (TÜKEBİR) yöneticileri, Cumhuriyet’ten Gamze Bal’a değerlendirdi.

Nisan ayından itibaren zamlanabilir

Türkiye genelindeki beyaz et üreticilerinin yüzde 25’inin üretim yapamaz durumda olduğunu aktaran TÜKEBİR Genel Başkanı Abdullah Koç, bu şirketlerin sayısını 3 bin ila 3 bin 500 arasında olarak verdi.

Son iki aydır sorunların daha da arttığını kaydeden Koç, “İşin buralara geleceğini söylemiştik. Karadeniz ve Ege bölgelerinden sonra şimdi de Malatya ve Elazığ’da aynı sorunlar yaşanıyor. Bu aşamalara gelinmeden çözülmeliydi. Günü kurtaran hamlelere değil, uzun vadeli programlara ihtiyacımız var” dedi.

Beyaz et tüketiminin en çok Nisan ve Ekim ayları arasında arttığına dikkat çeken TÜKEBİR Genel Başkan Yardımcısı Mazlum Öztürk ise, “Nisan ayından sonra beyaz ete spekülatif zamlar gelebilir” dedi.

Öte yandan habere göre üreticiler, artan konkordatolarla alacaklarının iyice biriktiğini söylüyor.