Ana SayfaDünyaBolton’dan Türkiye açıklaması

Bolton’dan Türkiye açıklaması

HABER MERKEZİ – ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, ABD ile Türkiye arasındaki görüşmelerin gelecek hafta devam edeceğini söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Türkiye ve ABD arasındaki askeri düzeyde Suriye konusunda yürütülen görüşmelerin önümüzdeki hafta devam edeceğini açıkladı.

Bir radyo programında konuşan Bolton, ABD Başkanı Donald Trump, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve kendisinin Türkiye’nin “bizimle birlikte IŞİD’e karşı savaşan Kürtlere zarar vermeyeceğine” sadık kalacağını anladıklarını söyledi.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre Bolton, “Askeri düzeyde yürüttüğümüz görüşmelerde herkesin bu sürecin nasıl yürüyeceği konusunda kendisini rahat hissetmesini sağlayacak güvenceler ve protokoller oluşturmayı amaçlıyoruz. Gelecek hafta devam edecek olan görüşmelerin her iki taraf için kabul edilebilir sonuçlar ortaya koyması” diye konuştu.

Diğer yandan Suriye’de IŞİD’e karşı mücadele eden ABD liderliğindeki koalisyon, Trump’ın açıkladığı karar doğrultusunda çekilmeye başladı.


IŞİD karşıtı koalisyon: Suriye’den çekilme süreci başladı


Neler oluyor?

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, ABD askerlerinin Suriye’den çekilme sürecini görüşmek üzere hafta başında Ankara’daydı.

Bolton, Ankara’ya gelmeden önce “Türkiye, ABD ile koordinasyon olmadan müdahale etmesin… ABD, Türkiye’nin Kürtleri öldüremeyeceği bir anlaşma ile çekilecek” ifadelerini kullanmıştı.

Bolton’la görüşmeyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerikalı heyet Ankara’dan ayrıldıktan sonra TBMM’de yaptığı AKP grup toplantısında “Operasyon için hazırlıklarımız tamam. Çok yakında harekete geçeceğiz” demişti.

ABD’li heyetle birlikte Ankara’ya giden Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, Ankara’dan heyetle birlikte ayrılmamış, Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler ve Savunma Bakanı Hulusi Akar’la görüşmüştü.


Olası Suriye operasyonu: Ankara ve Moskova’dan son açıklamalar

“Operasyon ABD’nin çekilmesine bağlı değil” diyen Çavuşoğlu’ndan Şam’a mesaj