Ana SayfaDünyaBrexit anlaşması Britanya’da parlamento tarafından reddedildi

Brexit anlaşması Britanya’da parlamento tarafından reddedildi

HABER MERKEZİ – Başbakan May’in AB ile imzaladığı Brexit anlaşması, Britanya parlamentosu tarafından reddedildi.

Britanya’da Başbakan Theresa May’in Avrupa Birliği (AB) liderleriyle geçen Kasım ayında vardığı ve ülkenin AB’den ayrılmasını düzenleyen Brexit anlaşması dün parlamentoda oylandı.

Milletvekillerinin yaklaşık üçte ikisi, Britanya’nın AB’den ayrılmasına ilişkin şartların belirlendiği anlaşmanın aleyhinde oy kullandı.

Böylelikle May’in 18 ay süren müzakereler sonucunda AB liderleriyle imzaladığı tarihi anlaşma, 202’ye karşı 432 oyla reddedildi.

Anlaşmaya muhalefetin yanı sıra May’in kendi partisindeki birçok milletvekili ve azınlık hükümetine dışarıdan destek veren Kuzey İrlandalı Demokratik Birlik Partisi de karşı çıkıyordu.

Güven oylamasına gidiliyor

Anlaşmanın reddedilmesinin ardından ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn, Başbakan May liderliğindeki hükümet hakkında güven oylaması yapılması için parlamentoya önerge sundu.

Hükümeti dışardan destekleyen Kuzey İrlanda partisi Demokratik Birlik Partisi (DUP), bugün yapılacak güven oylamasında hükümeti desteklemeye devam edeceklerini açıkladı.

Bu durumda hükümetin düşmesi için tüm muhalefetin yanı sıra iktidardaki Muhafazakar Parti içinden vekillerin de güven oylamasında karşı oy kullanması gerekiyor.

Aralık ayında Başbakan May’i parti liderliğinden almak için 117 vekilin oy kullandığı göz önüne alınınca bu da mümkün olan bir seçenek.

Britanya’da güven oylaması bugün TSİ 22:00’de yapılacak.

AB’den uyarı

Oylamanın ardından AB liderleri, anlaşmanın reddedilmesinin, Britanya’yı kaotik bir ayrılık sürecine doğru sürüklenebileceği uyarısında bulundu.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, “Birleşik Krallık’ı en kısa sürede niyetini netleştirmeye davet ediyorum” dedi.

AB Komisyonu Başkanı, masadaki anlaşmanın, Birleşik Krallık’ın AB’den “düzenli bir şekilde ayrılmasını sağlayacak tek yol olduğunu” söyledi.


BBC Türkçe ve DW Türkçe’den derlenmiştir.
Previous post
Tecrit ve açlık – İbrahim Aslan
Next post
Temelli'den Öcalan'ın mesajına ilişkin açıklama