Ana SayfaEkonomiCari denge Kasım’da da fazla verdi

Cari denge Kasım’da da fazla verdi

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin cari işlemler hesabı art arda dört aydır fazla veriyor. Son olarak cari işlemler hesabı, 2018 Kasım’da 986 milyon dolar fazla verdi.

Merkez Bankası (MB), Kasım 2018 dönemine ilişkin ödemeler dengesi verilerini açıkladı.

Buna göre 2017 Kasım ayında 4 milyar 482 milyon dolar açık veren cari işlemler hesabı, 2018 Kasım’da 986 milyon dolar fazla verdi.

Beklenti cari fazlanın 1,05 milyar dolar olacağı yönündeydi.

MB’den yapılan açıklamada, “Cari işlemler hesabının fazla vermesinde, bir önceki yılın kasım ayında 4.781 milyon dolar açık veren dış ticaret dengesinin bu yılın aynı ayında 523 milyon dolar fazla vermesi ve hizmetler dengesi kaynaklı girişlerin bir önceki yılın aynı ayına göre 386 milyon dolar artarak 1.475 milyon dolara yükselmesi etkili olmuştur” denildi.

Bunun sonucunda, 12 aylık cari işlemler açığı 33 milyar 932 milyon dolara geriledi.

İktisatçılar ne diyor?

Verileri Twitter üzerinden değerlendiren kimi iktisatçıların görüşleri şöyle:

Mustafa Sönmez

Büyüme, yerini krizle küçülmeye bırakınca cari denge Kasım’da da 1 milyar dolara yakın fazla verdi ve 11 aylık açık 13,4 milyar dolar azaldı. 2017’de 38 milyar dolar sermaye girmişken bu yıl bu rakam 4,1 milyar dolar oldu. Açıklar yaklaşık 11 milyar dolar rezerv kullanarak ve 20 milyar dolar zuladan finanse edildi. Ama bundan sonrası zor.Büyüme için yeniden yabancı girişi lazım. O da zor.

Veysel Ulusoy

Dış ticarette sattığımız üründen aynı tutarda doları kazanmak için daha çok üretip satmamız gerekiyor. Aynı miktar ürünü almak için ise daha fazla çalışmamız gerekiyor. Yani göreceli fakirleşiyoruz.


“Cari fazlalığı, küçülmenin ve krizin göstergesidir”

Previous post
Cinsel saldırıyla suçlanıyor: Ronaldo'dan DNA örneği istendi
Next post
Türk Telekom çağrı merkezindeki kadın işçiler anlatıyor: 'Baskı had safhada'