Ana SayfaÇalışma YaşamıCeren Damar cinayeti: Vakıf üniversitelerinde çalışma koşulları nasıl?

Ceren Damar cinayeti: Vakıf üniversitelerinde çalışma koşulları nasıl?

HABER MERKEZİ – Bir vakıf üniversitesinde silahlı saldırı sonucu öldürülen Ceren Damar cinayeti gündemdeki yerini korurken, akademisyenlerin çalışma koşullarının çeşitli açılardan zorlukları da ön plana çıkıyor. Dr. Seval Ünlü, vakıf üniversitelerinin hukuki yapısı dolayısıyla eğitim işkolundaki sendikalara üye olamadıklarını belirtiyor ve denetim mekanizmasına vurgu yapıyor. Ünlü ayrıca, üniversitelerde cinsiyetçiliğin ve şiddet vakalarının çok sık yaşandığını anımsatıyor.

Akademisyen Ceren Damar Şenel, 2 Ocak Çarşamba günü araştırma görevlisi olarak çalıştığı bir vakıf üniversitesi olan Çankaya Üniversitesi’ndeki odasında Hasan İsmail Hikmet isimli öğrencinin silahlı ve bıçaklı saldırısı sonucu hayatını kaybetmişti.

webiz’de Kıvanç Eliaçık’ın sunduğu “Grev Gözcüsü” isimli programa konuk olan öğretim üyesi Dr. Seval Ünlü, vakıf üniversitelerinin durumunu ve buralardaki çalışma koşullarını anlattı.

Devlet üniversitelerinden farklı olarak vakıf üniversitelerinde hem yükseköğretim kanununa hem de iş kanununa bağlı çalışıldığını belirten Ünlü, “Atamaya ilişkin koşullarda yükseköğretim kanunu işliyor, çalışma koşullarında ise iş akdi, normal iş kanununa bağlı iş sözleşmesi yapıyoruz. Dolayısıyla bu iki alanda olmak birtakım hukuki belirsizlikler doğuruyor. Ve bunlar suistimal edilebilir belirsizlikler” diyor.

Dr. Ünlü, bu farklı yapıdan dolayı da vakıf üniversitelerindeki akademisyenlerin eğitim işkolundaki sendikalara üye olamadıklarını söylüyor.

“İyi eğitimle çalışma koşullarının niteliği artık paralel gitmiyor” diyen Seval Ünlü, üniversitelerin itibar ve cazibe merkezi olma hallerini de kaybettiklerine işaret ederek, çalışma koşullarındaki denetim mekanizmasına vurgu yapıyor.

“Vakıf üniversiteleri özelinde iş kanununa bağlı olmaktan kaynaklanan birtakım zor koşullar var. Normalde kamu hizmeti yaptığımız düşünülmesine rağmen kimi yerlerde mesai saati uygulaması var, kartlı sistemle giriş-çıkış yapılıyor ve bu bir denetim mekanizması aslında.”

Vakıf üniversitelerinde akademik ve idari personel sayısının çok yetersiz olduğunu da belirten Ünlü, bu nedenle herkesin birkaç kişilik iş yaptığını ifade ederek iş yoğunluğuna işaret ediyor: “Araştırma görevlileri bir bölüme bağlı işe başlıyorlar ama fakültenin tüm yükünü sırtlamak zorunda kalıyorlar.”

Diğer yandan Ceren Damar cinayetinin tekil bir örnek olmadığını belirten Ünlü, üniversitelerin toplum genelinden çok ayrık olamadığını söylüyor, cinsiyetçiliğin ve şiddet vakalarının çok sık yaşandığını anımsatıyor.

Dr. Seval Ünlü ayrıca üniversitelerde de ciddi bir güvencesizlik sorununun olduğunu belirterek, “Öncellikle belirli süreli sözleşmeyle işe başlanıyor vakıf üniversitelerinde. Ve -ne kadar kanuna uygun emin olmamakla birlikte- her sene bu sözleşmelerin yenilenmesi söz konusu. Dolayısıyla öbür seneyi öngöremeyebilirsiniz. Bu ciddi bir güvencesizlik” diye ekliyor.


webiz’deki programın tamamını aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz.


Twitter

Facebook

Youtube

Previous post
AKP'li Çelik: Seçim manifestosunu 31 Ocak'ta açıklayacağız
Next post
30'u aşkın ilde okullara kar tatili