Ana SayfaDünyaÇin ve Hindistan’da kadın nüfusu olması gerekenden 80 milyon daha az

Çin ve Hindistan’da kadın nüfusu olması gerekenden 80 milyon daha az

HABER MERKEZİ – HRW, Hindistan ve Çin’de kadın nüfusunun olması gerekenden 80 milyon daha az olduğunu raporladı. Bu düşüşün nedeninin başında kürtaj geliyor. Dünyanın en kalabalık ülkeleri arasında yer alan Çin ve Hindistan’da erkek nüfusunun çok fazla olması ise dünya genelini etkiliyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch – HRW), Hindistan ve Çin’de kadın nüfusunun olması gerekenden 80 milyon eksik olduğunu rapor etti.

Araştırmacı Heather Barr’ın hazırladığı ve HRW’nin yayınladığı 2019 yılı raporunda iki ülkede 80 milyon kadının daha yaşaması gerektiği ancak yaşamadığı belirtiliyor.

HRW bunun nedeninin kız çocuklarına hamile olan kadınlara dayatılan seçici kürtaj ile erkeklerin eş edinme yöntemleri olduğuna dikkat çekiyor.

İki ülke dünya dengesini de etkiliyor

Çin’de 1979’dan 2015’e dek uygulanan tek çocuk uygulamasından kaynaklı olarak seçici kürtaj yoğun bir şekilde uygulandı.

Ailelerin büyük çoğunluğu “ailenin devamı” olarak erkek çocuklarını tercih ettiği için ülkede şu anda erkek nüfusu kadın nüfusuna göre çok fazla. Öyle ki nüfus oranı 120 erkeğe karşı 100 kadın olarak hesaplanıyor.

Benzer bir dengesizlik Hindistan’ın kırsal bölgelerinde de var. Kız çocuğu ekonomik olarak “daha ağır” olduğu gerekçesi ile seçici yaklaşılıyor. Söz konusu bölgelerde hamilelik sürecinde fetüsün kız bebek olduğu yapılan ültrasyonlarla anlaşıldıktan sonra hamilelik yarıda kesiliyor.

HRW’ye göre dünyanın en kalabalık ülkeleri arasında yer alan Çin ve Hindistan’da erkek nüfusunun çok fazla olması dünya genelini etkiliyor.

Nüfus eşit olmalı

En iyi dünya şartlarında kadın ve erkek nüfusunun eşit olması gerekiyor.

Her hangi bir müdahale olmazsa bu oran dünya genelinde ise dengeli bir şekilde yürüyebiliyor.

Ancak son 30 yılda Asya ve Afrika’nın kuzeyinde bu oranda ciddi bir dengesizlik yaşanıyor. Özellikle geleneksel yaklaşımlar ve erkek çocuğu tercihi dünya nüfusunda kadın sayısının azalmasına sebep oluyor.

Previous post
'Bin isyancıdan daha tehlikeli' anarşist bir devrimci: Lucy Parsons
Next post
"Erdoğan’ın siyaseti Almanya’da antisemitizmi tırmandırıyor"