Ana SayfaGüncelErdoğan ile Trump görüştü, Ankara ve Washington’dan açıklamalar geldi

Erdoğan ile Trump görüştü, Ankara ve Washington’dan açıklamalar geldi

HABER MERKEZİ – AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Suriye’de Kürtleri vurması durumunda Türkiye’yi ekonomik yıkıma uğratacaklarını söyleyen ABD Başkanı Trump ile telefonda görüştü. Suriye’de yaşanan son gelişmelerin ele alındığı görüşemeye ilişkin hem Cumhurbaşkanlığı’ndan hem de Beyaz Saray’dan açıklama geldi.

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye’nin Suriye’de Kürtleri vurması durumunda Türkiye’yi ekonomik yıkıma uğratacakları tehdidinde bulunmuş ve bölgede 32 kilometrelik bir “güvenli bölge” oluşturacaklarını söylemişti.

Ankara’nın tepki gösterdiği bu açıklamanın ardından AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Trump arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşti.

Görüşmeye ilişkin hem Ankara’dan hem de Washington’dan açıklamalar geldi.

Ankara’dan açıklama

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, ikili ilişkilerin yanı sıra Suriye’de yaşanan son gelişmelerin de ele alındığı aktarıldı.

Açıklamada, Erdoğan’ın ABD’nin Suriye’den çekilme kararını memnuniyetle karşıladığı ifade edilerek, Türkiye’nin bu çerçevede ABD’ye her türlü desteği vermeye hazır olduğunu hatırlattığı belirtildi.

İki liderin kamuoyuna yönelik sağlıklı iletişimin önemine değindikleri belirtilen açıklamada ayrıca, Erdoğan ve Trump’ın “Suriye’nin toprak bütünlüğü temelinde ülkenin kuzeyinde terörden arındırılmış güvenli bir bölge oluşturulması fikrini de ele almışlardır” denildi.

Beyaz Saray’dan açıklama

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamanın ardından ise Beyaz Saray’dan bir yazılı açıklama geldi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Başkan Trump, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile konuştu. İki lider çok sayıda ikili konuyu görüştü, bunlar arasında ABD askerleri Suriye’den ayrılırken devam eden işbirliği ve gelecekteki işbirliğiyle ilgili konular yer aldı.

“Başkan, Türkiye’nin Suriye’nin kuzey doğusundaki güvenlik kaygıları konusunda birlikte çalışma arzusunu belirtti ve Türkiye’nin Kürtler ve IŞİD’i Demokratik Suriye Güçleri’yle birlikte bozguna uğrattığı diğer kuvvetlere kötü muamele etmemesinin ABD için önemini vurguladı.

“Türkiye’yle Suriye konusunda istişarelere devam etmek amacıyla (Genelkurmay Başkanı) Orgeneral Dunford Türk Genelkurmay Başkanı’yla bir araya gelecek.”


Suriye’ye operasyon: Trump tehdit etti, Ankara tepkili

“Trump’ın ‘güvenli bölge’ mesajı Türkiye’ye seçim hediyesi”

Previous post
Benzin ve motorine bir haftada ikinci zam
Next post
Ortadoğu tahterevallesi ve Rosetta taşı - Nejat Uğraş