Ana SayfaGüncelErdoğan NYT’ye yazdı: Türkiye’nin Suriye’de bir planı var

Erdoğan NYT’ye yazdı: Türkiye’nin Suriye’de bir planı var

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York Times gazetesi için makale yazdı. “Türkiye’nin Suriye’de barışı sağlamak için bir planı var” başlığı taşıyan makalede, Suriye’de uzun vadeli barış ve istikrara katkı sunacak kapsamlı bir stratejinin Türkiye’nin liderliği yoluyla sağlanabileceği savunuldu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’den çekilme kararını duyurduğu 19 Aralık’tan bu yana Ankara ve Vaşington arasındaki Suriye gündemli en üst düzey yüz yüze görüşmeler bugün Ankara’da yapılırken, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuya ilişkin bir makale kaleme aldı.

Erdoğan, New York Times gazetesinde yer alan “Türkiye’nin Suriye’de barışın yeniden tesisi için bir planı var” başlıklı makalesinde, ABD’nin Suriye’den çekilme kararını doğru bulduğunu ifade etti, Suriye’de istikrar sağlamak için bir plana ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Erdoğan’a göre ‘Suriye’de kapsamlı bir stratejiyle kalıcı barış ve istikrar Türkiye’nin liderliğiyle’ sağlanabilir:

“Başkan Trump, Suriye’den çekilmekle doğru kararı verdi. Ancak çekilme dikkatli planlanmalı ve ABD’nin, uluslararası toplumun ve Suriye halkının çıkarlarını korumak adına doğru ortaklarla işbirliğine gidilmeli. NATO’nun ikinci büyük ordusuna sahip Türkiye, bu görevi yerine getirecek güce ve kararlılığa sahip tek ülke. “Türkiye kendi güvenliğini ve uluslararası toplumun refahını güvenceye almak için yapması gerekenleri yapmayı sürdürecek.

“Askeri açıdan IŞİD Suriye’de yenilgiye uğratıldı. Ama bazı dış güçlerin örgütün kalıntılarını Suriye’nin içişlerine burnunu sokmak için kullanabilmesinden ciddi endişe duyuyoruz.”

Uluslararası topluma çağrı

Öte yandan Erdoğan, Suriye’de atılması gereken ilk adımın ‘toplumun her kesimini barındıran bir güç oluşturmak’ olduğunu kaydetti ve şöyle devam etti:

“Tüm toplulukların yeterli siyasi temsile sahip olmasını sağlamak da bir diğer öncelik. Türkiye’nin gözetimi altında YPG ya da IŞİD’in kontrolü altında olan bölgeler, seçimle iş başına gelmiş konseyler tarafından yönetilecek.

“Terör örgütleriyle bağlantısı olmayan şahıslar bu yerel yönetimlerde kendi topluluklarını temsil etme hakkına sahip olacak.

“Suriye’nin kuzeyinde çoğunluğun Kürt olduğu bölgelerdeki yerel konseyler çoğunlukla Kürt temsilcilerden oluşacak olsa da, tüm toplulukların adil temsil edildiğinden emin olunacak. Uygun deneyime sahip Türk yetkililer onlara belediye, eğitim, sağlık ve acil hizmetler konularında danışmanlık verecek.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son olarak tüm tarafların IŞİD’e karşı mücadele vermesi gerektiğini ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü koruması gerektiğini belirterek, “Türkiye tarihin bu kritik döneminde bu ağır yükü omuzlarına almaya gönüllü oluyor. Uluslararası toplumun bizim yanımızda duracağına inanıyoruz” dedi.




Önceki Haber
Sarı Yelekliler'in ardından: Fransa, 'izinsiz gösterilere' katılımı yasaklayacak
Sonraki Haber
Her yıl dışarıya göç veren Beytüşşebap'ta bin 398 yeni seçmen oluşmuş