Ana SayfaGüncelErdoğan’dan ‘güvenli bölge’ açıklaması

Erdoğan’dan ‘güvenli bölge’ açıklaması

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Trump’la yaptığı görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulunan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizim tarafımızdan Suriye’de oluşturulacak güvenli bölge teyit edildi” dedi.

Partisinin Meclis grup toplantısında konuşan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’yi tehdit eden ABD Başkanı Donald Trump’ın son açıklamaları ve kendisiyle yaptığı telefon görüşmesine dair açıklamalarda bulundu.

Trump’ın, “Türkiye, Kürtleri vurursa onları ekonomik olarak mahvederiz” yönündeki açıklamasına ilişkin ”Beni ve arkadaşlarımı üzdü” diyen Erdoğan, dün akşamki telefon görüşmesine ilişkin özetle şöyle konuştu:

“Trump’ın sosyal medyada verdiği mesajlar beni ve arkadaşlarımı üzdü. Bunun üzerine dün akşam müspet bir görüşme yaptık.

“Bizim tarafımızdan Suriye’de oluşturulacak güvenli bölge teyit edildi. Trump çekilme kararını bir kez daha teyit etti. Askeri harekatımızı beklemeye aldık.

“Asıl muhatabımız Trump olduğu için çatlak sesleri önemsemedik. Trump’la tarihi öneme sahip bir anlayış birliğine vardığımıza inanıyorum.”

Grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, ‘güvenli bölge’ konusuna olumlu baktığını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Özellikle biz TOKİ olarak bu işin içerisine gireriz. Ama bu konuda koalisyon güçleri maddi destekleri de bize verirlerse bu insanların güvenliğini de korumak kaydıyla güvenli bölgeyi halletmiş oluruz. Bu göçü de tamamıyla engeller. Benim planlamam şöyleydi; 500’er metrelik bahçesi olan, içinde iki kat zemin artı bir gibi konutlar yapılabilir. Etrafında da bahçesi olur, onlar için yeni bir hayat başlayabilir.”

Putin-Erdoğan görüşmesi

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le üçlü görüşmenin gündemde olduğu bilgisini de paylaşan Erdoğan, “Büyük ihtimalle ayın 23’ünde Sayın Putin’le bire bir görüşme yapacağım” dedi.

AFP ‘son dakika’ geçti

Erdoğan’ın söz konusu ‘güvenli bölge’ açıklaması uluslararası haber ajansı AFP tarafından da okuyucularına “son dakika” bilgisi olarak geçildi.

Ne olmuştu?

ABD Başkanı Trump, Türkiye’nin Suriye’de Kürtleri vurması durumunda Türkiye’yi ekonomik yıkıma uğratacakları tehdidinde bulunmuş ve bölgede 32 kilometrelik (20 mil) bir “güvenli bölge” oluşturacaklarını söylemişti.

Ankara’nın tepki gösterdiği bu açıklamanın ardından AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Trump arasında bir telefon görüşmesi gerçekleştirilmişti.

Görüşmeye ilişkin Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, ikili ilişkilerin yanı sıra Suriye’de yaşanan son gelişmelerin de ele alındığı aktarılmıştı.

Açıklamada ayrıca, Erdoğan ve Trump’ın “Suriye’nin toprak bütünlüğü temelinde ülkenin kuzeyinde terörden arındırılmış güvenli bir bölge oluşturulması fikrini de ele almışlardır” denilmişti.

Beyaz Saray’dan gelen açıklamada ise “Başkan, Türkiye’nin Suriye’nin kuzey doğusundaki güvenlik kaygıları konusunda birlikte çalışma arzusunu belirtti ve Türkiye’nin Kürtler ve IŞİD’i Demokratik Suriye Güçleri’yle birlikte bozguna uğrattığı diğer kuvvetlere kötü muamele etmemesinin ABD için önemini vurguladı” ifadeleri yer almıştı.


Suriye’ye operasyon: Trump tehdit etti, Ankara tepkili

Hamide Yiğit: Trump’ın ‘güvenli bölge’ mesajı Türkiye’ye seçim hediyesi

Erdoğan ile Trump görüştü, Ankara ve Washington’dan açıklamalar geldi

Previous post
'Kadın hijyen ürünlerinde KDV düşürülsün' kampanyası
Next post
Trump'a “sokak kabadayısı” diyen Kılıçdaroğlu: Ankara'nın kaderini değiştireceğiz