Ana SayfaDünya“Erdoğan’ın siyaseti Almanya’da antisemitizmi tırmandırıyor”

“Erdoğan’ın siyaseti Almanya’da antisemitizmi tırmandırıyor”

HABER MERKEZİ – Antisemitizmin son yıllarda arttığını ifade eden Almanya Yahudiler Merkez Konseyi Başkanı Josef Schuster, bunda ülkede sağ siyasetin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsrail politikasının Almanya’ya da sirayet etmesi olduğunu savundu.

Almanya Yahudiler Merkez Konseyi Başkanı Josef Schuster, Almanya’da artan antisemitizme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Alman basınına konuşan Schuster son yıllarda antisemitizmin artışı için “Kabus olarak dahi tahayyül edemezdim” derken, bu tablodan büyük ölçüde sağ siyasetin ve sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) partisinin toplumda ayrışmaları keskinleştiren göçmen karşıtı tavrının sorumlu olduğunu savundu.

Diğer yandan Schuster, gelinen noktada Türkiye’nin değişen İsrail politikasının da antisemitizmde rol oynadığını ve sert söylemlerin özellikle Almanya’daki göçmen kökenliler arasında antisemitizmin tırmanmasına yol açtığını söyledi.

Türkiye’nin yıllarca İsrail ile komşuluk ilişkilerinin oldukça iyi olduğunu vurgulayan Schuster, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün söyledikleri ise bunun 180 derece tersi bir değişime işaret ediyor. Bu değişim buraya (Almanya’ya) da sirayet ediyor” diye konuştu.

Antisemitizmle mücadeleden sorumlu Federal Hükümet Görevlisi Felix Klein da Almanya‘da Türkiye kökenliler arasında artış gösteren antisemitizmi benzer şekilde gerekçelendirdi.

“Erdoğan’ın Netanyahu’ya düşmanca tavrının ve Türkiye’nin sertleşen İsrail politikasının son aylarda Almanya’daki Türkiye kökenli göçmenler; özellikle de Erdoğan taraftarları arasında belirgin bir antisemitizm artışına yol açtığını.”


Bu haber DW Türkçe‘den alınmıştır.