Ana SayfaKitapFaşizmden popülizme – Federico Finchelstein

Faşizmden popülizme – Federico Finchelstein

HABER MERKEZİ – Prof. Federico Finchelstein’ın “Faşizmden Popülizme” adlı kitabı Ali Karatay tarafından Türkçeleştirildi, İletişim Yayınları etiketiyle okurlarla buluştu.

Arjantinli tarih profesörü Federico Finchelstein’ın “Faşizmden Popülizme” isimli eseri raflarda yerini aldı.

Ali Karatay tarafından Türkçeye tercüme edilen kitap, İletişim Yayınları etiketiyle çıktı.

Finchelstein, “Faşizmden Popülizme” adlı kitabında, popülizmin ulus-ötesi karakterini tanıyarak, onu iki savaş arası dönemde, II. Dünya Savaşı sonrasında ve Soğuk Savaş atmosferi içerisinde kavrıyor.

Böylelikle popülizmi faşizme eşitleyen görüşleri bertaraf ederken, faşizm mirasından devraldıklarını göstererek, onu post-faşist bir bağlam içerisinde kavramamıza imkan tanıyor.

Bu karşılaştırmalı-tarihsel okuma, savaş sonrası zuhur eden modern popülizmi kavramaya ve kavramların kullanımlarının önemini yeniden hatırlamaya bir davet niteliği taşıyor.

Günümüzde uzmanlar ve siyasetçiler faşizmi, yalnızca popülizmi değil, otoriter rejimleri, uluslararası terörizmi veya devletlerin sergilediği baskıcı tutumları, hatta muhalefetin gerçekleştirdiği sokak eylemlerini de gevşekçe tanımlamak için kullanıyor. Bu gevşeklik tarihsel olarak sorunludur, faşizm kavramının bu gibi dikkatsiz kullanımları popülizmi şeytanlaştırır fakat onu var eden tarihsel sebepleri açıklayamaz. Faşizm ve popülizmin bir torbaya konulması, genellikle statükonun popülist seçeneklerin yegâne alternatifi olarak sunulmasına sebep olur.”

Federico Finchelstein hakkında

Lisans derecesini Buenos Aires Üniversitesi’nden alan Federico Finchelstein doktora derecesini 2006 yılında Cornell Üniversitesi’nden almıştır. Arjantinli tarih profesörü, şu an New York City’de bulunan New School for Social Research’te tarih kürsüsündedir.

Transatlantic Fascism: Ideology, Violence and the Sacred in Argentina and Italy, 1919-1945 (2010) ve The Ideological Origins of the Dirty War: Fascism, Populism, and Dictatorship in Twentieth-Century Argentina (2014) önemli eserleri arasında sayılabilir.


Kitaptan bir bölümü okumak isterseniz şuraya TIKLAYIN.
Previous post
Antalya Havalimanı'nda hortum: 12 kişi yaralandı
Next post
Güven: Tecrit kalkana kadar bu eylem sona ermeyecek