Ana SayfaGüncelFBI araştırdı: Trump Rusya için çalıştı mı çalışmadı mı?

FBI araştırdı: Trump Rusya için çalıştı mı çalışmadı mı?

HABER MERKEZİ – New York Times, FBI’ın ABD Başkanı Trump’ın Rusya için çalışıp çalışmadığını araştırdığını yazdı. Gazeteye göre FBI, iki tür soruşturma yürüttü.

New York Times gazetesi, Amerikan Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) ABD Başkanı Donald Trump’ın Rusya için çalışıp çalışmadığına ilişkin gizli bir soruşturma yürüttüğünü yazdı.

New York Times’ın haberine göre FBI, iki tür soruşturma yürüttü. Biri karşı istihbarat toplama, diğeri cezai soruşturma niteliğindeydi.

Karşı istihbarat toplama kısmında, Trump’ın Amerikan çıkarlarına ters gelecek şekilde bilerek Rusya adına çalışıp çalışmadığı ya da farkında olmadan Moskova’nın etkisi altında kalıp kalmadığı araştırıldı.

Cezai soruşturma kapsamında ise 2017 yılında kovulan FBI Direktörü James Comey’nin kovulmasının adaleti engelleme amacı taşıyıp taşımadığına bakıldı.

Gazete haberini, eski yetkililer, soruşturmayla ilgili bilgili kişiler ve FBI’ın 2017’nin Aralık ayına kadar danışmanlığını yapmış olan James A. Baker’a dayandırdı.

James A. Baker’e göre eğer Trump Comey’i, Rusya soruşturmasını engellemek için kovdu ise, bu FBI’ın Moskova’nın 2016 seçimlerine ne şekilde müdahale ettiğini anlama yolunda yaptığı çalışmaları engellemek anlamına geliyor ki bu da ulusal güvenliği zedelemekte.

Trump, Comey’i kovduktan iki gün sonra NBC televizyonuna verdiği röportajda, Comey’i kovarken aklında Rusya soruşturmasının olduğunu söylemişti.

Mueller’in yürüttüğü soruşturma

New York Times, FBI’ın bu gizli soruşturmasının, Özel Savcı Robert Mueller’in Trump hakkında yürüttüğü geniş kapsamlı soruşturmanın bir parçası haline dönüştüğünü de yazdı.

Mueller, 2016 ABD Başkanlık seçimlerinin yönlendirilmesi için Trump’ın kampanya ekibinin Rusya ile işbirliğine gittiği iddialarını araştırıyor.

Mueller, Comey’nin kovulmasından günler sonra atanmıştı.

Trump’tan tepki

Beyaz Saray, New York Times’ın söz konusu haberini kınadı.

Trump da Twitter üzerinden yaptığı açıklamada şunları söyledi.

“Vay canına! Başarısız New York Times’tan FBI’ın neredeyse tamamı kovulan ya da bazı çok kötü sebeplerden ötürü kurumu terk etmek zorunda kalan eski yolsuz liderlerinin; yalancı James Comey’i kovmamdan sonra, neden ya da kanıt olmaksızın hakkımda soruşturma açtıklarını öğreniyorum. Tam bir pespayelik!”

Trump, Rusya ile işbirliğine gittiği iddialarını daha önce de reddetmişti. Mueller’in yürüttüğü soruşturmayı ise “tarihteki en büyük siyasi cadı avı” olarak nitelendirmişti.