Ana SayfaDünyaFransa’da bebek bezlerinde tarım ilacı tespit edildi

Fransa’da bebek bezlerinde tarım ilacı tespit edildi

HABER MERKEZİ – Fransa’da ulusal sağlık denetleme kurumu Anses, piyasadaki bebek bezlerinde kimyasal maddeye rastlandığını açıkladı.

Fransa’nın ulusal sağlık denetleme kurulu Anses, piyasadaki bebek bezlerinde güvenlik düzeyini aşan miktarda kimyasal maddeye rastlandığını bildirdi.

Anses, testler sonunda birkaç markaya ait bezlerde yapılan incelemede insan sağlığına zararlı, yabani otların öldürülmesi için kullanılan glifosat maddesi bulunduğunu açıkladı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Anses, “Tek kullanımlık bebek bezlerinde idrar yoluyla bebeğin tenine uzun süre değerek geçebilecek bir dizi zararlı kimyasallar bulduğunu” ifade etti.

ABD’de glifosat maddesi yaygın olarak kullanılıyor ancak Dünya Sağlık Örgütü’nün “büyük olasılıkla kanserojen” madde olarak sınıflamasının ardından sağlık ve çevresi grupları bu duruma tepkili.

ABD’de bir kişi, glifosat üreten firmayı ölümcül kansere yakalanmasına neden olduğu gerekçesiyle dava etmiş ve mahkeme bu kişiye milyonlarca dolar tazminat ödenmesine hükmetmişti.

Bir bebek ilk 3 yılda 4 bin bez kullanıyor

Avrupa Birliği yetkilileri ise bölgede yaygın olarak kullanılan bu maddenin kanserojen olmadığını savunuyor. Fakat Fransa bu maddenin 2021 yılında yasaklanması kararını aldı.

Anses bebek bezlerindeki kimyasalların temizlenmesi ya da azaltılması ve parfümlü bezler üretilmesine son verilmesi çağrısında bulundu.

Kurum, bir bebeğin ilk 3 yıllık hayatında yaklaşık 4 bin adet bezin kullanılabileceği bilgisini de paylaştı.

Bakan’a göre ‘ciddi bir risk yok’

Fransa Sağlık Bakanı Agnès Buzyn ise bebeklerin sağlığı için “ciddi ya da acil bir risk olmadığını” ileri sürdü.

AFP’ye konuşan Buzyn, “Elbette bebeklerimizin altına bez bağlayacağız. Bunu 50 yıldır yapıyoruz” dedi.

Buna karşın Fransa’nın sağlık, maliye ve çevre bakanları, bebek bezi firmalarına, 15 gün içinde önlem almalarını talep eden ortak bir bildiri de yayımladı.

Previous post
Antalya'da hortum: Biri çocuk iki kişi yaşamını yitirdi
Next post
Venezuela’da siyasi kriz: Ne oluyor, hangi ülke kimi destekliyor?