Ana SayfaGüncelGazeteci İshak Karakaş’a ceza istendi

Gazeteci İshak Karakaş’a ceza istendi

HABER MERKEZİ – Gazeteci İshak Karakaş’ın da aralarında bulunduğu 10 kişinin sosyal medya paylaşımları nedeniyle yargılandığı davada esas hakkındaki mütalaasını veren savcı, tüm sanıkların “zincirleme şekilde örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla cezalandırılmaları istendi.

Afrin’e dönük askeri harekata sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarla tepki gösterdikleri için haklarında “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla dava açılan gazeteci İshak Karakaş’ın da aralarında bulunduğu 10 kişinin dördüncü duruşması, Çağlayan’da bulunan İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Karakaş ve bazı tutuksuz sanıklar ile avukatlarının hazır bulunduğu duruşmayı çok sayıda kişi izledi.

Esas hakkındaki mütalaasını, duruşma öncesi Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) üzerinden mahkeme heyetine gönderen savcı, yargılanan 10 kişinin “zincirleme şekilde örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla cezalandırılmasını istedi.

Ardından söz alan tutuksuz sanıklar hükmün açıklamasını geriye bırakılmasını istedi.

Müdafi avukatlar da esas hakkındaki savunmalarını yapmaları için süre talep etti. Avukatlar ayrıca savcının verdiği mütalaayı kabul etmediklerini dile getirdi.

Karakaş: Savaşlar sadece savaş doğurur

Gazeteci İshak Karakaş ise esas hakkındaki yazılı savunmasını okudu.

Gazeteci ve barış savunucusu olduğunu vurgulayan Karakaş, “Mesleğim zor zamanlarda da halkın haber alma hakkını savunmamı gerektiriyor. Barış Vakfı’nın kurucu üyesi olmam ise haberciliğimi barış yararına sürdürmeyi emrediyor. Sayın savcının mütalaasında yer verdiği tweetlerimi bu iki açıdan değerlendirmenizi isterim” dedi ve şöyle devam etti:

“Bazı tweetlerim çeşitli kaynaklardan doğrulattığım haberlerin retweetidir, bazıları ise savaş karşıtlığımı ortaya koyan fikirlerimdir. Ancak sayın savcının ‘zincirleme’ sözcüğüyle nitelediği bu twitter paylaşımlarım tam da zincirleme oldukları için benim amacımı net olarak ortaya koyuyor.

“Eğer gazeteci olarak yaptığım sosyal medya paylaşımlarımın zincirleme olduğu görüşü kabul edilecekse, bir barış vakfı yöneticisi olarak yaptığım yorumlar amacımın ne olduğunu net olarak anlaşılır kılacaktır. Ben bu paylaşımlarla herhangi bir örgütün propagandasını yapmayı hedeflemedim ve yapmadım. Amacım savaşlarda öncelikle sivillerin ölmesini engellemektir.”

Savaşların sadece savaş doğurduğunu, savaş ile barışın kazanılamayacağını savunduğunu kaydeden Karakaş, “Torun sahibi bir insan olarak, torunlarımın kuşağının kin tohumları atılarak heder edilmesini istemem. Bugün bütün dünyada medya eleştirisi dersleri üniversitelerde okutulmaktadır. Bir barış gazetecisi olarak benim sosyal medyada sık sık medya eleştirisi yapıyor olmam doğaldır” dedi.

Karakaş savunmasında, “Barış sadece bizlerin değil, çocuklarımızın, torunlarımızın da hayatı için gerekli ve elzemdir” ifadesine de yer verdi.

Duruşma ertelendi

Karakaş’ın savunması ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıkların yurt dışı yasağı ve adli kontrol uygulamalarını kaldırılmasına, avukatların ve müvekkillerinin esas hakkındaki savunmaların hazırlaması için süre verilmesine karar verdi.

Bir sonraki duruşma 26 Mart’ta görülecek.

Previous post
Bahçeli: Tampon bölgeye kanmayalım, tüm yaptıklarımızın üzeri bir kalemde silinecek
Next post
Demokratik Kongo'da etnik çatışma: Üç günde en az 890 kişi hayatını kaybetti