Ana SayfaGüncelGazeteci Pelin Ünker’e ertelemesiz hapis cezası

Gazeteci Pelin Ünker’e ertelemesiz hapis cezası

HABER MERKEZİ – Gazeteci Pelin Ünker, Meclis Başkanı Binali Yıldırım’a “hakaret ettiği” iddiasıyla açılan davada 1 yıl 1 ay 15 gün hapis ve bunun yanı sıra para cezasına çarptırıldı.

Gazeteci Pelin Ünker’in, Meclis Başkanı Binali Yıldırım’a “hakaret ettiği” iddiasıyla açılan davanın karar duruşması İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Yıldırım ve oğullarının taraf olduğu davanın duruşmasında Ünker ve taraf avukatları hazır bulundu.

Duruşmayı aralarında Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu’nun da bulunduğu çok sayıda gazeteci izledi.

Ünker’in avukatlarından Abbas Yalçın, Yıldırım ve oğullarının şikayet dilekçesinde yer alan haberlerin Ünker’e ait olmadığını belirterek, “Bu haberlerden suç üretilmeye çalışılmış. Yazı dizisi içinde başbakanın vergi kaçırdığına, usulsüzlük yaptığına dair bir cümle yoktur. Yazmadığı haberlerden müvekkilim sorumlu tutulamaz” dedi.

Avukat Tora Pekin ise “Paradise Papers” belgelerinin tüm dünyada yayınlandığını ancak sadece Pelin Ünker hakkında dava açıldığını söyledi.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre Malta’da kurulan şirketlerin etik olarak bir tartışma konusu olduğuna dikkat çeken Pekin, özetle şunları söyledi:

“Bu nedenle haber değeri vardır. İstiyorlar ki haberi yapan muhabir cezalandırılsın bir daha haber yapılmasın. Yıldırım şu an Türkiye’nin en büyük belediyesinin başkanlığına adaydır. Türkiye’de konuşma cesareti gösteren tüm Anayasa hukukçuları siyasi olarak istifa etmesi gerektiğini söylüyor. Bu tavır bizim davamızla paralellik taşıyor. Anayasa tanımayan meclis başkanı bu avantajlarından yararlanmak istiyor. Ayrıca haber yayınlandıktan sonraki süreçte de Yıldırım, gittikçe güçlenmiştir. Sayın mahkemenizin bu odağı da dikkate almasını istiyorum. Kamunun müvekkilin yaptığı haberleri yapma hakkı vardır. Bu ülkedeki Başbakan’ın oğulları vergi ödememek için Malta’da şirket kuruyorsa bunu sizin, bizim, herkesin bilme halkı vardır. Bu haber suçlama konusu olamaz. Gazetecilik suç değildir.”

‘Yıldırım’a cevap hakkı tanındı’

Gazeteci Pelin Ünker de “Gazetecilik görevimi yerine getirdim. Yazı dizisi kamuya mal olmuş kişilerle ilgili haberlerdi ve sadece Binali Yıldırım yoktu. Binali Yıldırım’a cevap hakkı tanınmıştır. Beraatimi talep ederim” dedi.

Hem para hem hapis cezası

Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme, “kamu görevlisine hakaret” suçu nedeniyle “suçun işleniş şekli, suç konusunun önem ve değeri, meydana gelen neticenin ağırlığı, sanığın kastı ve kastının yoğunluğu” gerekçeleriyle Ünker’e 8 bin 660 lira para cezası verdi.

“İftira” suçu nedeniyle de 1 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan Ünker’in cezası ertelenmedi.

Previous post
Buldan: AKP-MHP yeni 'kurtuluş savaşı' masalıyla toplumu savaşa sürüklüyor
Next post
Benzin ve motorine zam